Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 28 kwietnia 2009



Gdański sezon grillowy rozpoczęty. Wcześniej rozpoczynaliśmy już gnieźnieński i bydgoski. ;) Grillowany boczek to tegoroczne odkrycie. Bardzo pikantny, przebija niezastąpioną dotąd karkówkę. :)



surowy boczek w plastrach
oliwa
2 łyżki miodu
papryka słodka
chilli
rozmaryn
kolendra
czosnek
sól, pieprz

Boczek rozbić na cienkie plastry (moje były za słabo rozbite). Przygotować zalewę z oliwy, miodu i przypraw. Przyprawiony boczek odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Grillować, z obu stron, do zarumienienia.

Smacznego!



Grillowa, bo nie wyobrażam sobie, żeby jej, podczas grillowania, nie było. :)



główka sałaty
2 duże pomidory
papryka (u mnie pomarańczowa)
świeży ogórek
2 czerwone cebule
pęczek rzodkiewek
garść oliwek
ulubiony sos na bazie oliwy

Sałatę posiekać. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w kostkę, cebule i rzodkiewki - w plasterki. Wymieszać, dodać oliwki. Polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!



poniedziałek, 27 kwietnia 2009

...z delikatną domieszką szpinaku.
Nie wiem jak powinna wyglądać szczawiowa, szczerze mówiąc nie wiem też jak powinna smakować, ale ta, nawet, jeśli odbiega od oryginału, warta jest powtórki. Wybaczam jej nawet to, że postanowiła nie być ciemnozielona (bo to jedyne, co ze szczawiowych przygód pamiętam). ;) Szpinak wylądował w niej zupełnie przypadkiem, gdyż po posiekaniu, z całego pęczka szczawiu zrobiła się mała garść. A że liście to liście... ;)



pęczek szczawiu
kilka liści szpinaku
duża marchew
pietruszka
2 ziemniaki
śmietana
żółtko
masło do smażenia
kostka rosołowa
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sól, pieprz

Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w ok. 2 litrach wody, z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Szczaw i szpinak drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Do przygotowanego wywaru dodać ok. 150 ml zahartowanej śmietany i roztrzepane żółtko, szybko wymieszać. Dodać szczaw i szpinak i gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem i solą. Zmiksować (miksowałam bez marchwi). Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Tagi: szczaw zupy
18:32, n_zak , Zupy
Link Komentarze (7) »
niedziela, 26 kwietnia 2009



Kolejna, tym razem eksperymentalna, propozycja rabarbarowa. Polubiliśmy się z rabarbarem zdecydowanie, całe szczęście, że cały sezon przed nami. :)
A kompot jest rewelacyjny! ;)



ok. 8 łodyg rabarbaru
pomarańcza
cytryna
jabłko
3/4 szklanki cukru
ok. 15 goździków
łyżeczka cynamonu

Cukier zagotować w ok. 2 litrach wody, dorzucić goździki i cynamon. Jabłko pokroić, rabarbar obrać, pokroić i sparzyć. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok i zetrzeć (lub cieniutko okroić) skórkę. Wszystko dodać do gotującej się wody. Gotować ok. 30 minut. Przed podaniem przecedzić i mocno schłodzić.

Smacznego!





 

sobota, 25 kwietnia 2009

Moja pierwsza propozycja w ramach weekendowej zabawy rabarbarowej. Przepis znalazłam w dodatku do GW, "Spotkanie różowe". Jednak przepisowe ciasto upiekłam w formie babeczek i ciasteczek. Kruchy, maślany spód, słodka beza i kwaśny rabarbarowy środek - chyba nie muszę więcej zachwalać? :)
Wybaczcie małe zdjęciowe szaleństwo, ale na kilka, nie zdecydowałabym się do jutra. ;)



4-5 łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
sól

3 białka
6 łyżek cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać posiekane masło. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem formę do babeczek (u mnie 6 dużych, z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka).
Podpiec ok. 10 min. w temperaturze 200 stopni.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki. Wymieszać z cukrem i ułożyć na podpieczonym cieście. Białka ubić z cukrem pudrem, ułożyć na kawałkach rabarbaru.
Piec, aż beza będzie zarumieniona, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5