Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 30 marca 2014

Po ostatnim delikatnym serniku, który z powodzeniem możecie zjeść na śniadanie, pora na sernikowe szaleństwo - na specjalną okazję. Limonkowy sernik z jagodami, na spodzie z ciasteczek owsianych. Podany z bitą śmietaną i bezami, polany sosem jagodowym. Niesamowicie pyszny, polecam!

ciasteczkowy spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła

Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

masa serowa

  • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • 250 g mascarpone
  • 180 ml kremówki
  • 250 g szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 3 limonek + sok z jednej limonki
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g jagód (można też użyć borówek amerykańskich)

Wszystkie składniki (oprócz jagód) krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jagody.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem

do podania

  • szklanka kremówki
  • szklanka pokruszonych bezików
  • sos jagodowy*

Przed podaniem udekorować ubitą kremówką, wymieszaną z bezikami. Każdą porcję polać sosem jagodowym.

*Najprostszy sos jagodowy: szklankę jagód umyć i przesypać do niewielkiego garnka, dolać sok z jednej limonki i dosłodzić do smaku, podgrzać. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Dodać do gotujących się jagód, chwilę gotować ciągle mieszając. Do smaku można dodać też odrobinę amaretto. Odstawić do przestudzenia.

Smacznego!

***

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

W oczekiwaniu na nowalijki i lekkie wiosenne zupy, polecam pyszną, jeszcze typowo zimową - gęstą, pożywną i rozgrzewającą. Jeśli lubicie kremowe zupy, musicie spróbować!

źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • duża cebula, pokrojona w małą kosteczkę
  • 3 średnie pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • pełna szklanka suchej drobnej fasolki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona
  • gałka muszkatołowa

do podania

  • śmietanka 30%
  • olej z pestek dyni
  • prażone pestki dyni

Suchą fasolkę przykryć wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na noc. Dolać wody, aby cała zakryła fasolę i gotować przez 40 minut, aż do miękkości. Pod koniec posolić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut, aż będą miękkie. Dodać pietruszkę i ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolkę wraz z wywarem, w którym się gotowała, bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać śmietankę kremową i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszać z mlekiem i doprawić do smaku (ja wsypałam po sporej szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i ostrej wędzonej papryki), podgrzać przed podaniem. Podawać z odrobiną śmietanki i oleju z pestek dyni, posypane uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!



niedziela, 23 marca 2014

...roboczo nazwany sernikiem śniadaniowym. :)
Jeśli lubicie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, na ten sernik możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Nieprzesłodzony, z delikatnym aromatem kawy, zdrowymi pestkami i gorzką czekoladą. Idealny na początek dnia! Polecam, także jako drugie śniadanie do pracy.

kawowy spód brownie

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • jajko
  • 35 g mąki
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

Masło rozpuścić, dodać kawę i czekoladę, mieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę. Dobrze zmiksować, następnie przesiać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz).
Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

masa serowa

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 200 g podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika i dyni

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Pod koniec przesiać mąkę, dodać ekstrakt z wanilii i uprażone pestki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

ponadto

  • ok. 30-40 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, umieścić na paterze, a następnie pomalować jego boki roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

***

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Kolejna zielona mikstura, która pojawia się u nas regularnie. Tym razem w wersji podstawowej - ekspresowej w przygotowaniu. Ale podobnie jak przy koktajlach na bazie szpinaku, możecie dowolnie eksperymentować z dodatkami. Polecam!

składniki na 2 porcje

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • duży banan
  • szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • szklanka soku ananasowego
  • ew. 1/2 szklanki kostek lodu

Pietruszkę opłukać i dokładnie wysuszyć. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

wtorek, 18 marca 2014

Odkąd spróbowałam szpinakowego koktajlu po raz pierwszy, nie dość, że sama wracam do niego regularnie, to częstuję nim wszystkich gości. Zazwyczaj podchodzą do tej zielonej mikstury bardzo nieufnie, a zaraz potem... proszą o dokładkę (a co najważniejsze - później eksperymentują w domu). :)
U nas, praktycznie za każdym razem koktajl jest inny, zależy co akurat mam pod ręką. Szpinak i banan to najlepsza baza, wystarczy dodać dowolne dodatki i koktajl na pewno się uda. Doskonale sprawdza się też świeży ananas. Tym razem, po raz pierwszy dodałam sok z grejpfruta, co dodało koktajlowi przyjemnej goryczki. Polecam, znajdźcie swoje ulubione połączenie smaków!

  • ok. 150 g młodych listków szpinaku
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek
  • szklanka świeżego soku ananasowego
  • 2 kiwi
  • duży banan
  • słodkie soczyste jabłko
  • 1/2 szklanki kostek lodu

Wszystkie składniki schłodzić. Szpinak dobrze przepłukać, kiwi i banana obrać ze skórki, z jabłka wykroić gniazdo nasienne. Następnie wszystko krótko zmiksować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

***

Kolejny już raz to właśnie z zielonym koktajlem dołączam do zabawy 'Zielono mi!' organizowanej przez Pinkcake. :)