Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 30 marca 2013

Kochani!

Zdrowych, radosnych, ciepłych, słonecznych

i przepysznych... 

Świąt Wielkiej Nocy

                                                                    

czwartek, 28 marca 2013

Wiem, ze to nieprzyzwoita wręcz bomba kaloryczna, ale jaka pyszna!!! Pomysł któregoś dnia podesłała mi Asiejka, za co bardzo dziękuję :* - jak tylko zobaczyłam listę składników, wiedziałam, że to będzie hit. I chociaż, z rozsądku, nie powinny się u nas pojawiać zbyt często, to na pewno regularnie znajdzie się pretekst żeby je uturlać. ;)

  • 250 g mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie typu crunchy)
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g migdałów pokrojonych w słupki
  • 4-5 łyżek kremówki

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, odstawić. Mascarpone podgrzewać na małym ogniu, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści. Dodać połamaną w kostkę 200 g czekolady, mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać uprażone orzechy i znowu wymieszać.
Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtaczać je migdałach. Uformowane kulki ponownie odstawić do lodówki.
Pozostałą czekoladę rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, następnie obtoczyć schłodzone trufelki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

niedziela, 24 marca 2013

Pyszne, sycące, bardzo aromatyczne, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Po upieczeniu - podobno z dnia na dzień coraz lepsze - ale to sprawdzimy dopiero następnym razem. ;) Polecam!

źródło przepisu: www.mojewypieki.com
(składniki na 2 blaszki)

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka masła orzechowego (około 300 g) - użyłam masła typu crunchy
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej

W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 centymetrów pomiędzy ciastkami (robiłam z połowy porcji, lepiłam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, wyszło mi 25 sztuk wcale niemałych ciasteczek).
Piec około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

środa, 20 marca 2013

Nawiązując do aury za oknem, pozostajemy ciągle w klimatach zimowych - cytrusy i mak co tydzień pojawiają się w naszych weekendowych wypiekach. Bardzo lubię to połączenie, jednak tęsknie już za pierwszymi letnimi owocami. Zatem w oczekiwaniu na rabarbar polecam: mocno limonkowe babeczki z makiem i twarożkowymi czapeczkami. :)

źródło inspiracji: 'Muffinki' wyd. Świat Książki
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 10-12 muffinek)

  • sok i skórka otarta z dwóch limonek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól

do podania

  • 500 g twarogu (3-krotnie zmielonego)
  • sok i skórka otarta z limonki
  • 4-5 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ew. 3 łyżki cukru różanego

Przygotować krem: wszystkie składniki (za wyjątkiem cukru różanego) wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i odstawić do lodówki.
Masło rozpuścić i ostudzić. Następnie wymieszać je z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z limonki. Mąkę wymieszać z makiem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masę jajeczna dodać do mącznej i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, następnie wyjąc z foremek i wystudzić na kratce.
Zimne udekorować kremem twarożkowym i posypać po wierzchu cukrem różanym.

Smacznego!

poniedziałek, 18 marca 2013

Przepis na idealne śniadanie: Kilka godzin wolnego czasu. Puchate, niezwykle delikatne placuszki, podane z ulubionymi konfiturami. Do tego kawa zbożowa (do której wróciliśmy po wielu, wielu latach :)) i ulubiony świeży sok pomarańczowy. I dużo, dużo słońca, nawet kosztem prześwietlonych zdjęć. ;)
Szkoda, że nie można tak codziennie... :)

źródło przepisu: www.mojewypieki.com

  • 1/2 litra kwaśnego mleka (użyłam maślanki)
  • 350 g mąki pszennej (ew. jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodatkowo 2 łyżki)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • olej do smażenia

do podania

  • ulubione konfitury (u nas pomarańczowa i śliwkowa)
  • cukier puder

Mąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe)/maślankę rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.

Smacznego!

 
1 , 2