Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 31 marca 2011

Z okazji Światowego Dnia Muffina :)

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 gruszki
  • 100 g kandyzowanego imbiru

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt z wanilii, mleko i olej. Gruszki obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do mąki. Połączyć obie masy, dodać posiekany imbir. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

poniedziałek, 28 marca 2011

Pyszna bomba witaminowa na dobry początek dnia.

składniki na 2 porcje

  • banan
  • 2-3 śliwki
  • 2 twarde, soczyste jabłka
  • szklanka mrożonych truskawek
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • szczypta imbiru

Owoce schłodzić, następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować (śliwki i jabłka razem ze skórką). Jeśli koktajl jest za gęsty, można zwiększyć ilość soku lub dodać 1/2 szklanki wody mineralnej. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

środa, 23 marca 2011

Ciasteczka kakaowe z marcepanem

źródło przepisu: raspberriescream.blogspot.com
składniki na około 36 sztuk

  • 200 g masła
  • 200 g jasnego cukru muscovado
  • jajko
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g białego marcepana (pasty migdałowej)
  • 115 g białej czekolady

Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36 ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z każdej ulepić kulkę i położyć na wierzchu każdego wykrojonego ciasteczka i lekko spłaszczyć. Rozwałkować pozostałe ciasto i jak poprzednio, wykroić 36 okrągłych ciasteczek i przykryć ciasteczka z marcepanem. Lekko docisnąć brzegi.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą rękawa cukierniczego (można wykonać tubę z papieru) ozdobić wierzch każdego ciasteczka.

***

Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi, rodzynkami i czekoladą

składniki na około 20 sztuk

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 115g masła o temperaturze pokojowej
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich wymieszanych z małymi rodzynkami (w dowolnych proporcjach)
  • 100 g grubo posiekanej białej czekolady

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, miód i wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze. 
Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.

***

Czekoladowe ciasteczka truflowe

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na około 15 sztuk

  • 50 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 25 g miękkiego masła
  • roztrzepane jajko
  • łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
  • cukier puder - do obtoczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

***

Ciasteczka marcepanowe

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na około 40 sztuk

  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g drobnego cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (ciastka urosną). Widelcem zrobić wzorek w kratkę.
Piec w temperaturze około 12 - 14 minut, do złotego koloru, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

piątek, 18 marca 2011

składniki na 2 porcje

  • szklanka rozdrobnionego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
  • łyżeczka soli

nadzienie

  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. Pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. Smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. Dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. Na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
Na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.

Smacznego!

***

Naleśniki dołączam do tegorocznej edycji zabawy "Zielono mi...".

wtorek, 15 marca 2011

składniki na 4 porcje

  • 500 g mielonej wołowiny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • musztarda Dijon
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • 8 dukanowskich bułeczek

Z mięsa mielonego ulepić płaskie kotlety, posypać po wierzchu solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej do zarumienienia z obu stron. Warzywa pokroić w cienkie plasterki.
Bułeczki rozkroić na pół, posmarować musztardą, ułożyć po liściu sałaty, burgerze i plasterku pomidora, ogórka i cebuli. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3