Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 31 marca 2010



Przepis na zebrę znalazłam u Atiny (podaję ze swoimi, drobnymi zmianami), troszkę tylko zmieniłam skalę. ;)
Babeczki dodaję do Kuchni Wielkanocnej 2010.



(ok. 20 sztuk)

5 jajek 
1 1/2 szklanki cukru 
szklanka coca - coli (lub innego napoju gazowanego)
szklanka oleju 
2 1/2 szklanki mąki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
70 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki 
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżeczka aromatu pomarańczowego

Jajka ubić z cukrem. Dodać colę, olej, resztę składników i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, skórkę pomarańczową i aromat, a do drugiej kakao i startą czekoladę. Foremki do muffinek napełniać naprzemiennie, łyżeczką ciemnego i jasnego ciasta, aż do osiągnięcia 3/4 wysokości.
Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



piątek, 26 marca 2010



250 g chudego twarogu
3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do podsypania
jajko
słodzik
sól

jogurt naturalny
3 łyżki otrąb
cynamon

Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i słodzik do smaku. Wymieszać dokładnie. Małe porcje ciasta (będzie bardzo klejące) wałkować na podsypanej mąką stolnicy i kroić na ok. czterocentymetrowe kluseczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut od wypłynięcia.
Otręby wymieszać z cynamonem i uprażyć na suchej patelni. Gorące pierogi polać jogurtem i posypać cynamonowymi otrębami, ew. słodzikiem. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu (z czasem twardnieją).

Smacznego!

środa, 24 marca 2010



ok. 300 g wędzonej makreli
200 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
drobno posiekana szalotka
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka curry
pieprz

pomidorki koktajlowe do podania

Makrelę obrać, pozbawić ości i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Pomidorki przekroić na pół, wydrążyć miąższ i napełnić pastą. Pastę, podawać można także do jajek czy placuszków otrębowych.

Smacznego!





Inspirację znalazłam w "Zdrowej kuchni dla smakoszy". Po drobnych zmianach (podanych poniżej), sałatka spełnia zasady diety Dukana.
Sałatka to moja pierwsza propozycja serwowana w ramach Wielkanocnej Kuchni 2010.



2 buraki
100 g roszponki
cebula
80 g camemberta
garść orzeszków piniowych
garść kiełków
czerwony ocet winny

Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową (każdy osobno) i piec ok. 50-90 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, rozdzielić i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec do zarumienienia (ok. 10-15 minut).
Na talerzu układać plasterki buraka, roszponkę i cebulę. Posypać pokrojonym w drobną kostkę serem, prażonymi na suchej patelni orzeszkami i kiełkami. Skropić octem.

W wersji dla Dukanowców: orzechy zastąpić ulubionymi kiełkami, a camembert, np. chudym twarogiem pokrojonym w kostkę i obtoczonym w ziołach.

Smacznego!



wtorek, 23 marca 2010



...czyli - kogut, w przebraniu wielkanocnego zajączka i pisanka, z kogucikiem w środku, oczywiście. ;)
Przepis podaję za Pauliną, gospodynią 67. edycji Weekendowej Piekarni.



330 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)
25 g mąki żytniej (typ 2000)
4 g drożdży instant lub 8 g świeżych
180 g wody
20 g miodu
20 g masła roślinnego (dałam zwykłe)
1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
łyżeczka soli
łyżka oleju do smarowania
jajko + łyżeczka soli do smarowania przed pieczeniem

Krok 1. Drożdże suche – wrzucić do miski bezpośrednio, drożdże świeże – rozpuścić wcześniej w wodzie. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać, po czym przełożyć na blat i wyrobić, aż będzie elastyczne.
Krok 2. Uformować kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Krok 3. Po tym czasie, wyjąć z miski, podzielić na części potrzebne do ulepienia zajączka (kogucika/baranka). Ułożyć wzór na papierze do pieczenia.
Krok 4. Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
Krok 5. Kogucika posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i łyżeczki wody.
Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 220 stopni (z miseczką wody, gdy chcemy, by skórka była miękka).

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4