Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 29 marca 2009



Zdążyłam z kolacją, załapie się jeszcze na akcję "Jajka po prostu!". ;) Przepis z maglowanej ostatnio "Cecylki". Polecam!



4 jajka
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
mały serek topiony
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zarumienienia. Ugotowane jajka zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką (ja tylko posiekałam). Dodać bułkę tartą, serek, cebulę, natkę pietruszki. Przyprawić. Wymieszać wszystkie składniki. Jeśli powstała masa jest niezbyt gęsta, dodać jeszcze bułki tartej. Uformować kotleciki (u mnie 6 średniej wielkości). Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć do zarumienienia.

Smacznego!



 

sobota, 28 marca 2009

Kolejny przepis znaleziony w niezawodnej "Cecylce" :). W wersji wielkanocnej, ananasy zamierzam podmienić na kawałki cytryn, żeby nadzienie było bardziej wyraziste w smaku. W przepisie radzą podawać, kiedy są jeszcze ciepłe. Nam smakowały niezależnie od temperatury. ;)



kostka masła
kostka twarogu
1 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
kilka krążków ananasa
cukier puder do posypania ciastek

Krążki ananasa pokroić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, twaróg i masło pokrojone w małe kostki. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach ok. 6 x 6 cm (u mnie 16 ciasteczek). Na każdy ułożyć kawałek ananasa i zagiąć wszystkie rogi, łącząc je u góry.
Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





 



puszka ananasów (z zalewą)
2 łyżki konfitur z wiśni
szklanka mleka
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
kostki lodu
 
Ananasy, razem z zalewą, zmiksować z konfiturami z wiśni. Przyprawić, dodać mleko i kostki lodu. Ponownie zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.
 
Smacznego!
 




Mój kolejny "pierwszy raz", tym razem w temacie chlebowym :).
Pół zjedliśmy na poczekaniu, próbując czy dobry, reszta czeka na śniadanie, wtedy będę mogła powiedzieć, z czym smakuje najlepiej. Wiem tylko, że jest mięciutki, pachnący, z chrupiącą skórką... pyszny. ;)
Przepis pochodzi z wielkanocnego wydania "Cecylki".



2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb pszennych (dałam więcej)
4 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 kostki drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
płaska łyżka cukru
sól

jajko do posmarowania (wykorzystałam pozostałe białko)

Przygotować rozczyn drożdżowy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozczyn, masę z jaj i mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski i rąk. Następnie dodać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Przełożyć ciasto do, przygotowanej wcześniej, foremki (u mnie foremka keksowa o długości 30 cm), posmarować jajkiem.
Piec ok. 40 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego! 


środa, 25 marca 2009


2 piersi kurczaka
kilka plastrów szynki
kilka plastrów żółtego sera
pół czerwonej papryki
przyprawy (u mnie m.in.: czosnek, papryka, bazylia, sól, pieprz)
oliwa do smażenia
 
Piersi pokroić wzdłuż na wąskie paski, następnie delikatnie je rozbić. Przyprawić. Na każdym pasku ułożyć plasterek szynki, sera i kawałek papryki. Zwinąć roladkę i przebić na wylot wykałaczką. Smażyć do zarumienienia.
 
Smacznego!
 


 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6