Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 09 grudnia 2012

Pierwsze powstało w ramach recyklingu, z marchwiowych wiórów, pozostałych po produkcji soku. Mimo to, było świetne. Kolejne dwa - już z pełnowartościowych marchewek. Jak się domyślacie, były jeszcze lepsze. Ciężkie, wilgotne, słodkie, aromatyczne, z bardzo bogatym wnętrzem... Polecam!

źródło inspiracji: brulionzprzepisami.blox.pl

  • 5-6 większych marchwi (2 szklanki startej marchwi)
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawowego
  • łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 1/2 szklanki bakalii, grubo posiekanych (u mnie: rodzynki, daktyle, orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, suszone owoce i odrobina kandyzowanego imbiru)
  • 150 g białej czekolady, grubo posiekanej
  • kostka masła

lukier cytrynowy

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub w food procesorze. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami, dodać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać startą marchew, ponownie dobrze wymieszać. Dodać bakalie, czekoladę i ekstrakty - wymieszać, a następnie wlać ostudzone masło i ponownie energicznie wymieszać.
Przelać masę do blaszki (u mnie o wymiarach 21x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wystawić, jeszcze ciepłe polukrować cytrynowym lukrem i odstawić do przestygnięcia.

Smacznego!

 

***

Z kronikarskiego obowiązku: kawał czasu temu (mam nadzieję, że dziewczyny jeszcze o tym pamiętają :)) zostałam nominowana, przez Wizzz31 i Cudawianki, do Liebster Blog. Za co obu Paniom serdecznie dziękuję! :) 
Ja swoją powinność spełnię tylko w połowie, poniżej znajdziecie moje odpowiedzi na pytania. Zamiast jednak wskazywać do zabawy kolejne osoby, tradycyjnie już, zaktualizowałam listę ulubionych blogów w zakładkach...

pytania od Wizzz31: 

1. Nowy Jork czy Nowa Zelandia? - Nowy Jork

2. Na piechote czy samochodem? - na piechotę

3. Ksiazki czy kino? - książki

4. Na slodko czy na slono? - na słodko

5. Wies czy miasto? - miasto

6. Ulubione danie? - że jedno!? ;)

7. Kulinarne eksperymenty czy wyprobowane przepisy? - eksperymenty, choć do wypróbowanych przepisów oczywiście wracam

8. Kuchnia wloska czy francuska? - włoska

9. Zimne piwko czy wytrawne wino? - w zależności od sytuacji - ani tym, ani tym nie pogardzę ;)

10. Sauna czy hammam? - hammam, musiałam sprawdzić co to, ale zdecydowanie nie sauna ;)

11. Ekonomia czy ekologia? - oj zależy w jakim aspekcie życia, ale kulinarnie - ekologia :)

 

pytania od Cudawianki:

1. na śniadanie kawa czy herbata? - herbata

2. herbata: czarna, zielona, czy może inna? - owocowa

3. ulubiony smak dzieciństwa? - zimne pieczone pałki kurczaka, jedzone zawsze na tym samym parkingu w drodze nad morze, paluchy makowe i domowe gofry

4. czekolada czy czipsy? - czekolada

5. na co masz ochotę (do jedzenia) właśnie w tej chwili? - świeżą bagietkę z masłem solonym, kozim serem i rukolą (z wymienionych w domu jest masło ;))

6. moja ulubiona zupa to... - babciny rosół z kluskami lanymi

7. moje ulubione drugie danie to... - gołąbki, że babcine muszę wspominać?

8. kolacja czy bez? - sinusoidalnie :)

9. książka kucharska czy inspiracje kulinarne z internetu? - książka do podziwiania, internet do korzystania (i oczywiście podziwiania także) - tak to można w skrócie podsumować, choć odstępstwa zachodzą :)

10. lubisz gotować dla innych? - to jedyny powód, dla którego zgadzam się czasem nie przespać nocy - mówi chyba samo przez się ;)

11. popisowe danie, gdy goście w drodze? - jeśli już faktycznie w drodze, to zależy, co lodówka ma do zaoferowania...