Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 31 grudnia 2010

Pierniczki Aganiok to moja ostatnia propozycja (obok  ciasteczek owsianych, ciasteczek kawowo-pomarańczowych, makowych gwiazdek, piernikowych witrażyków i niezmiennie ulubionych, ciasteczek z chilli) do tegorocznych świątecznych paczuszek, w których, mam nadzieję, każdy znalazł coś dla siebie. :)
Przepis podaję za Beą, możecie go też podpatrzeć u samej Autorki.

  • 500 g miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
  • 3-4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej (dałam pół na pół z cytrynową)
  • 1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)
    (bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)
  • czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu*
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu*
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków *
  • 1/2 łyżeczki kardamonu*


do smarowania pierników:

  • jajko
  • 2-3 łyżki mleka

*możemy też użyć jednego opakowania dobrej przyprawy do piernika, np. firmy Kotanyi

[ciasto należy przygotować najpóźniej na 7 tygodni przed świętami]

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.
Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.
Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 stopni, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).
Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

Smacznego!

czwartek, 30 grudnia 2010

Przepis cytuję za Dorotuś.

[20 - 30 sztuk]

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
  • 2 łyżki maku (suchego)
  • ew. łyżka kwaśnej śmietany (dałam, bo ciasto bardzo mi się kruszyło)

 

  • drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek

Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować (lub wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść). Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 170 stopni do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.
Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Smacznego!

środa, 29 grudnia 2010

Przepis podaję za Wariatką327.

  • 600-700 g mąki
  • 1 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 kostki masła
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • opakowanie kolorowych landrynek

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i sodę oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać miód i masło. Ostrożnie wymieszać. Ugniatać ciasto, aż będzie gładkie, następnie rozwałkować. Jeśli będzie się kleiło, podsypać mąką. Wyciąć pierniczki, z otworem o dowolnym kształcie w środku. Landrynki posegregować kolorami. Włożyć do woreczków i potłuc tłuczkiem do mięsa. Rozdrobnionymi landrynkami napełnić otwory w pierniczkach, ułożonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu, zostawić na blasze, aż ostygną. Przechowywać w zamkniętej puszce, przełożone pergaminem.

Smacznego!

wtorek, 21 grudnia 2010

Ciasteczka znalazłam u Małgosi. Bardzo nam zasmakowały i na pewno, obok ciasteczek kawowo - pomarańczowych Bei, pojawią się w tegorocznych świątecznych paczuszkach. :)

  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/4)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 115g masła o temperaturze pokojowej
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki suszonych żurawin (okazało się, że mam tylko 1/2 szklanki, więc dopełniłam kandyzowaną skórką cytrynową)
  • 160g chipsów z białej czekolady lub grubo pokrojonej białej czekolady (dałam 100 g)

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko i wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, żurawiny i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze.
Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.

Smacznego!

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Przepis cytuję za Beą.

  • 210 g mąki
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1/8 łyżeczka soli
  • płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżki kawy zmielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • jajko
  • 1 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • + cukier do obtoczenia

Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest ono bardzo miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w papier (lub folię) i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, ściągnąć papier i pozostawić na blacie na ok. 5 minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka minut dłużej). Obtoczyć ciasto w cukrze i pokroić na plastry o grubości 5-6 mm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 9-10 minut (ciasteczka nadal mają być lekko miękkie gdy wyciągamy je z piekarnika) w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3