Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 21 grudnia 2009

Pomysł na wykorzystanie jarmużu znalazłam u Olgi, po kilku zmianach, powstała pyszna zupa, spełniająca zasady diety proteinowej. Nie prezentuje się wprawdzie tak ładnie, jak sam jarmuż, ale jest naprawdę godna polecenia.



ok. 8-10 garści jarmużu (po obraniu)
duża szalotka
2-3 ząbki czosnku
1/2 litra wywaru warzywnego
ew. odrobina chudego mleka
papryczka chili
kmin rzymski
sól, pieprz

jajko ugotowane na twardo (do podania)

Liście jarmużu umyć i wykroić stwardniałe części. Umieścić w garnku razem z posiekaną dowolnie szalotką, ząbkami czosnku i chili (bez pestek). Zalać bulionem i gotować (pod przykryciem) na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie dokładnie zmiksować, można dodać odrobinę mleka. Przelać z powrotem do garnka, doprawić do smaku i ponownie podgrzać.

Smacznego!





niedziela, 13 grudnia 2009

Przepis znalazłam na jednym z proteinowych forów, od siebie, w ramach eksperymentów, dodałam trochę cytryny, kakao i mięty. Ciacho, mimo że zakalcowate, było naprawdę dobre (oczywiście wg standardów dietowych ;)).



3 jajka
400 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
4 łyżki słodzika do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z połowy cytryny
odrobina masła

ew. łyżeczka odtłuszczonego kakao
łyżeczka posiekanej mięty

Jajka utrzeć ze słodzikiem, dodawać jogurt, cały czas ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy jogurtowej, wymieszać. Dodać sok z cytryny, wymieszać ponownie. Część ciasta można połączyć z łyżeczką kakao i miętą. Przelać do lekko wysmarowanej masłem małej keksówki (piekłam w 30 cm i ciasto było niziutkie).
Piec ok. 30 - 40 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

niedziela, 06 grudnia 2009



brokuł (średniej wielkości główka)
szklanka wywaru warzywnego
odrobina chudego mleka
gałka muszkatołowa
imbir
kmin rzymski
sól, pieprz

Brokuł ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie zmiksować na gładki krem z wywarem i odrobiną mleka. Przyprawić do smaku i ponownie podgrzać.

Smacznego!



sobota, 05 grudnia 2009

Kolejny deser proponowany podczas diety proteinowej, znaleziony w książce "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów". Nie jest to może mistrzostwo świata wśród deserów, ale dla osób na diecie, wystarczająco miłe urozmaicenie. :)
Mus prezentuję w ramach akcji Czas na kawę....



500 g kremowego serka bez tłuszczu
4 białka
2 łyżki słodziku
łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej

Serek roztrzepać, aby zyskał aksamitną konsystencję, dodać słodzik. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serkiem. Dodać kawę, dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!



czwartek, 03 grudnia 2009

Coraz bardziej podoba mi się ta dieta. :) Delikatny suflet z lekkim posmakiem wątróbek i kapucha kiszona, mniam! A może tylko wymagania mi się obniżyły? ;)
Przepis pochodzi z książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów".



250 g wątróbek drobiowych
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
4 jajka
500 ml chudego mleka
40 g skrobi kukurydzianej
łyżeczka gałki muszkatołowej
odrobina oliwy
sól, pieprz

Przygotować sos: skrobię kukurydzianą rozpuścić w zimnym mleku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wątróbki podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, następnie posiekać je z czosnkiem i natką pietruszki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wątróbki i żółtka dodać do sosu, dobrze wymieszać. Następnie dodać także białko, ponownie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do naczynie żaroodpornego.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



 
1 , 2