Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 06 listopada 2012

Niezwykle aromatyczny, kremowy i delikatny. I zdecydowanie już jesienny... Z gorącą rumową czekoladą tworzą idealny duet. Tworzą też nieprzyzwoitą bombę kaloryczną, więc to zestaw na specjalne okazje... ;) Niemniej jednak, przynajmniej raz w sezonie, gorąco polecam! :)

śliwki w syropie

  • ok. 10 śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki syropu z sosny (lub miodu np. gryczanego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Wrzucić do rondelka, dodać cukier i gotować, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie odsączyć na sicie.

ciasteczkowy spód

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i przyprawą piernikową. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie i bokach. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

masa serowa

  • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • łyżka ekstraktu kawowego
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć przygotowane śliwki.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Podawać polany sosem odsączonym ze śliwek, najlepiej delikatnie podgrzanym.

Smacznego!

poniedziałek, 05 listopada 2012

Potrzebujecie czasami czegoś rozgrzewającego na coraz zimniejsze wieczory? Najlepiej nieziemsko słodkiego i ani trochę dietetycznego? ;) Poniższa lista składników gwarantuje powodzenie... Naprawdę polecam!
A na przepyszny sernik, który możecie wypatrzeć w tle, zapraszam już jutro! :)

składniki na 3 małe filiżanki

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml białego rumu
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej lub cynamonu

Mleko i śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zestawić z ognia, dodać rum i ewentualnie przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać, przelać do filiżanek i podawać.

Smacznego!

czwartek, 01 listopada 2012

Taka szybka pomidorowa, to mój ulubiony sposób na spożytkowanie ostatniej porcji rosołu. Zazwyczaj jemy z domowym makaronem albo koperkowymi kluskami lanymi. Tym razem, dla urozmaicenia, przygotowałam parmezanowe świderki z ciasta francuskiego. Lubimy to! ;)

  • litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • świeże zioła
  • łyżeczka tabasco
  • ew. sól, pieprz do smaku
  • gęsta śmietana lub jogurt naturalny
  • parmezan

Czosnek posiekać i delikatnie podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pomidory razem z sokiem, przecier (w sezonie używamy oczywiście świeżych pomidorów, mięsistych pomidorów), tabasco i posiekane zioła. Po kilku minutach zalać bulionem i gotować około 20 minut, jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z łyżką śmietany, posypaną odrobiną parmezanu. 

***

  • płat ciasta francuskiego
  • ok. 4 łyżek rozpuszczonego masła
  • ok. 4-6 łyżek parmezanu
  • ok. 4-6 łyżek siemienia lnianego

Płat ciasta francuskiego przeciąć wzdłuż na połowę. Każdą część posmarować masłem, posypać parmezanem i siemieniem. Następnie nałożyć jeden płat na drugi, dobrze docisnąć i pokroić, wzdłuż krótszej krawędzi na paski szerokości około 2 centymetrów. Każdy pasek chwycić po dwóch końcach i obkręcać w przeciwne strony, aż powstanie świderek.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec do zarumienienia, około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem lekko przestudzić, dobrze smakują także zimne.

Smacznego!