Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 18 listopada 2011

Lekkim, piegowatym deserem kończymy naszą tegoroczną podróż po znanych i nieznanych smakach Polski. Plan minimum został wykonany, ale lista przepisów do wypróbowania za rok, jest już praktycznie kompletna. ;)
Tymczasem przed nami kolejne tygodnie bez jednego wolnego dnia, oby minęły jak najszybciej... Do zobaczenia! :)

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki
(składniki na 8-10 porcji)

  • 3 szklanki świeżej kremówki
  • 3 surowe białka
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 g żelatyny
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Zagotować 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z mlekiem, lekko przestudzić i zalać umyty i osączony mak. Zostawić na 1-2 godziny, aby napęczniał, następnie osączyć ns sicie. Utrzeć w makutrze z cukrem pudrem i posiekaną wanilią. Śmietanę mocno ubić, dodać utarty mak i dokładnie ukręcić lub zmiksować, aby nie było grudek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), wymieszać i lekko schłodzić. Powoli wlać do masy makowej, cały czas mieszając. Gęstniejący krem rozlać do pucharków, wstawić do lodówki, aby zastygł. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

***

Krem makowy to moja ostatnia tegoroczna propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.



czwartek, 17 listopada 2011

Na zakończenie wędrówki po Polsce, zapraszam na nasze rodzinne Kujawy. Na początek szybki obiad, a później, jak czas pozwoli, to także pyszny deser. :) Polecam!

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 800 - 900 g białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sos
  • spora cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu i cukru
  • szklanka wywaru z kiełbasy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Osoloną wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.
Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką. Wlać przecedzony wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą. Dodać starty chrzan i śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje kiełbasę.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

***

Przpis dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

środa, 16 listopada 2011

Proste, a zarazem nietypowe danie, bardzo aromatyczne. Ponieważ zapiekanka jest bardzo wydajna, część, dla urozmaicenia, zapiekłam z przecierem pomidorowym mocno doprawionym pieprzem cayenne, smakowało równie dobrze, jeśli nie lepiej. :)

źródło przepisu: 'Książka kucharska. Polskie przepisy', Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 200 g suszonych śliwek
  • sok z cytryny
  • mąka
  • oliwa
  • szklanka białego wina
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz, czerwona papryka

Śliwki namoczyć w winie wymieszanym z miodem. Cebulę pokroić na cienkie piórka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę posiekanej cebuli. Filety pokroić w poprzek, wzdłuż włókien w zgrabne paski, obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprószyć mąką z przyprawami. Na rozgrzanej oliwie przyrumienić kurczaka z obu stron, następnie ułożyć na warstwie cebuli, polać tłuszczem na którym się smażyło. Całość zalać winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypać pozostałą cebulą.
Zapiekać, pod przykryciem, około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Smacznego!

***

Kurczak jest kolejną propozycją w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

Po zupie z Mazowsza i daniu głównym z Kresów, pora na deser ze Śląska. ;) Zgodnie z moim tegorocznym kluczem wyszukiwania przepisów do zabawy - szybki do wykonania, z minimalną ilością, ale za to ulubionych składników. Polecam!

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 500 g rabarbaru
  • 125 g kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki ubitej z cukrem śmietany

Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, wrzucić rabarbar i ugotować do miękkości. Miękki zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać 1-1 1/2 szklanki przegotowanej wody (musi być 3/4 litra płynu), wsypać kaszę mannę, dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut. Ugotowany deser przelać do schłodzonych pucharków i pozostawić do stężenia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

***

Deser dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Tym razem zapraszam na zupę z Mazowsza. Prościej już chyba nie można, ale czy może być coś lepszego dla zdeklarowanego wielbiciela i zup, i grzybów? :)

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 15 młodych suszonych kapeluszy prawdziwków
  • sól, pieprz
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn

Grzyby dokładnie umyć, zalać szklanką przegotowanej wody, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, grzyby wyjąć i pokroić w cienkie paseczki. Wywar z jarzyn połączyć z wywarem grzybowym, dodać grzyby, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Podawać z łazankami lub pasztecikami.

Smacznego!

***

Zupę grzybową dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl oraz Grzybobranie 2011.

 
1 , 2