Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 30 listopada 2010

  • 200 g brązowego ryżu
  • 2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1/2 szklanki żurawin z gruszkami
  • łyżka masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • łyżka cynamonu (+ łyżeczka do jabłek)
  • łyżeczka mielonych goździków
  • laska wanilii
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

kwaśna śmietana do podania

Jabłka wymieszać z łyżeczką cynamonu. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeszcze gorący dokładnie wymieszać z masłem, 80 g cukru trzcinowego, skórką cytrynową, łyżką cynamonu, goździkami i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Połowę ryżu wyłożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Na warstwie ryżu dokładnie rozprowadzić żurawiny, a następnie kolejno: 1/4 ryżu, jabłka, 1/4 ryżu. Ostatnią warstwę ryżu śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i posypać pozostałym cukrem trzcinowym.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe, polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

Smacznego!

piątek, 26 listopada 2010

  • 2 gruszki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g oleju
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z gruszkami i orzechami. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



I 20 minut później... :)

poniedziałek, 22 listopada 2010

Przepis cytuję za Majanką.

  • 8-9 paczek herbatników
  • puszka mleka słodzonego (ugotować) lub gotowej masy kajmakowej (której ja użyłam)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanki Śnieżki


Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z masłem jak troszkę przestygną.
Ubić śmietanę z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować. Ja gotuję przez około 3 godziny w garnku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę) lub korzystam z gotowej masy kajmakowej. 
Układać warstwami w blaszce (21 x 28 cm): najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, łatwiej je rozsmarować), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, bita śmietana. Wierzch można posypać startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub kakao. 

Smacznego!



środa, 17 listopada 2010



  • 500 g rozdzielonego na drobne różyczki brokuła
  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g pestek słonecznika
  • granat
  • 4 łyżki mascarpone
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. sól
  • ok. 300 g krótkiego makaronu

Makaron ugotować al dente.
Brokuła wrzucić do posolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Łososia podzielić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i podgrzać na suchej patelni. Wybrać pestki z granatu, dorzucić do łososia. Dodać mascarpone i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Na osobnej patelni uprażyć pestki słonecznika, następnie dodać po łososia, razem z odcedzonymi różyczkami brokuła i makaronem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut. Przed podaniem oprószyć pieprzem.

Smacznego!





wtorek, 16 listopada 2010

Były już urodziny szwagra, były też teścia, teraz czas na męża... ;)
Przedstawiam tort urodzinowy własnego pomysłu, z niezawodnym biszkoptem Dorotki i kremem migdałowym wg Pierra Herme (z książki "Desery").



biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). 
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec ok. 30-40 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

krem migdałowy:

  • 240 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 200 g mielonych migdałów
  • 300 g creme patissiere (przepis)
  • 220 g bezy włoskiej + 50 g do ozdoby (przepis)

Przygotować creme patissiere. Przykryć i wstawić do lodówki. Przygotować bezę włoską. Wstawić do lodówki, na dolną półkę.
Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Ucierać , aż będzie gładkie i puszyste. Ciągle ubijając stopniowo dodawać mielone migdały. Dodać creme patissiere i wymieszać trzepaczką, następnie dodać bezę włoską i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

do przełożenia:

  • szklanka wiśni w spirytusie
  • szklanka wiśni w syropie + wiśnie do dekoracji
  • 20 ml nalewki wiśniowej + 30 ml syropu wiśniowego
  • 200 g płatków migdałowych

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć nalewką wymieszaną z syropem, wyłożyć i dokładnie rozsmarować 1/4 kremu, a następnie równomiernie rozłożyć po 1/2 szklanki wiśni w spirytusie i syropie. Przykryć drugim blatem. Powtórzyć wszystkie czynności, przykryć ostatnim blatem. Pozostałym kremem dokładnie pokryć wierzch i blaty tortu, następnie posypać płatkami migdałowymi.
50 g bezy włoskiej przełożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić wierzch tortu małymi bezami, na wierzchu każdej umieścić wisienkę.
Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4