Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 30 listopada 2009

Kolejna propozycja dr. Dukana, z książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów". Do działu "ulubione muffinki" bym ich nie dodała, ale do "przetrwać na diecie" pasują jak najbardziej. ;) Są suche, więc jedliśmy je przekrojone i posmarowane serkiem homogenizowanym, co troszkę je uatrakcyjniło... :)



4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku
1/2 łyżeczki słodziku
skórka otarta z połowy pomarańczy
łyżeczka cynamonu

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przełożyć do foremek na muffiny.
Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



niedziela, 29 listopada 2009



Przepis pochodzi z książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów". Jak łatwo się domyślić, uskuteczniamy dietę, konkretnie - dietę proteinową (całkiem ostatnio modną). Moim pierwszym zamierzeniem było zawieszenie blogowania na najbliższe "- 15 kilogramów" ;), ale to chyba niewykonalne, więc od czasu do czasu pojawią się tu jakieś proteinowe przepisy (a przy okazji może uda mi się nadrobić ponad półroczne zaległości).
Ponieważ to nasz pierwszy deser od ponad tygodnia, nasze wymagania mogą być zaniżone, a opinia nieobiektywna, ale mus jest niczego sobie i chętnie będziemy do niego wracać. :)
Mus przygotowałam z okazji Cytrusowego Weekendu 2009.



2 listki żelatyny
1/2 cytryny
jajko
2 łyżki słodziku
250 g odtłuszczonego twarożku
szklanka wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, dodać połowę słodzika i ubijać jeszcze kilka sekund. Do żółtka dodać drugą łyżkę słodzika i 50 g serka. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę, następnie przelać do rondelka i podgrzewać ok. 2 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Resztę twarożku ubić do aksamitnej konsystencji i dodać do masy, następnie dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Przelać do pucharków, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!

czwartek, 19 listopada 2009

Kolejne, warte upieczenia babeczki, przygotowane na podstawie książki "Muffinki".
Delikatne, wyjątkowo puszyste, doskonale łączące tytułowe smaki, rozeszły się szybciej niż ciepłe bułeczki. ;) Spróbujcie!



2 banany
2 łyżki soku cytrynowego
150 g masła (dałam 1/2 szklanki oleju)
150 g cukru
3 jajka
50 g posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
150 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
ok. 12 łuskanych orzechów laskowych

ew. cukier puder do posypania

Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem cytrynowym. Masło z cukrem i jajkami utrzeć na pianę, następnie dodać banany, potem posiekane orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Połączyć obie masy, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Orzechy laskowe przekroić na pół i ułożyć na wierzchu, wypełnionych do 3/4 wysokości, foremek.
Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





niedziela, 15 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki pt. "Sałatki". To moja propozycja do Baru sałatkowego, wykorzystująca mięso z Rosołu, wykonana w trakcie Orzechowego Tygodnia. ;)



500 g czerwonych jabłek deserowych
3 łyżki soku z cytryny
ok. 5 łyżek majonezu
bulwa selera naciowego
4 szalotki
ząbek czosnku
100 g orzechów włoskich
500 g gotowanego kurczaka
sałata
pieprz

Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Włożyć do miski, wlać sok z cytryny, dodać łyżkę majonezu. Wymieszać i odstawić na 40 minut. Seler i szalotki pokroić na bardzo cienkie plasterki, czosnek i orzechy posiekać. Dodać do jabłek, wymieszać. Dodać resztę majonezu, ponownie wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, przełożyć do niej sałatkę, posypać pieprzem.

Smacznego!





sobota, 14 listopada 2009



Ciężkie, sycące i jak pachną! Ostrzegam jednak, że to propozycja, odpowiednia raczej dla zwolenników masła orzechowego, niż jego przeciwników... ;) Z muffinkami dołączam do Orzechowej zabawy.
Przepis cytuję za Dorotą.



250 g mąki
5 łyżek cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
6 łyżek (160 g) masła orzechowego (typu 'crunchy')
60 g masła, roztopionego
duże jajko, roztrzepane
175 ml mleka
3 batoniki Snickers (po 65 g każdy)

Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło orzechowe, mieszać do otrzymania struktury kruszonki. Do mleka wlać roztopione masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Połączyć zawartość dwóch naczyń, na koniec dodając pokrojone Snickersy.
Wypełnić formę na muffiny.
Piec ok. 20 - 25 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!





 
1 , 2 , 3