Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 18 lutego 2014

Dobre pomysły mają to do siebie, że podbijają świat się z prędkością światła. I tak, hibiskusowy puder Anny Marii, w zaledwie kilka dni opanował kulinarny świat. :) Ja też nie mogłam się mu oprzeć. Nie jest wprawdzie tak cudnie różowy jak w oryginale (koloru dostawał dopiero na trufelkach), ale pyszny. Kwaskowaty hibiskus doskonale zgrał się z naszymi ulubionymi czekoladowymi kulkami. Gorąco polecam!

źródło inspiracji: kucharnia.blogspot.com

  • 250 g mascarpone
  • 200 g czekolady gorzkiej (min. 80% kakao)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • łyżeczka hibiskusowego pudru (przepis poniżej)
  • łyżka miodu akacjowego
  • 4-5 łyżek drobno posiekanego kandyzowanego hibiskusa

do obtoczenia

  • hibiskusowy puder

Do niewielkiego garnka przełożyć mascarpone, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści, dodać łyżeczkę cukru, połamaną na kostki czekoladę i miód. Zdjąć z ognia, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać hibiskus i ponownie wymieszać.
Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtoczyć w hibiskusowym cukrze pudrze i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, do dwóch tygodni.

Hibiskusowy puder

  • łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
  • około 1/2 szklanki cukru pudru

Suszony hibiskus i cukier puder przełożyć do malaksera albo młynka do kawy i zmielić całość do uzyskania drobniutkiego pudru. W zależności od upodobań smakowych można dodać więcej hibiskusa lub cukru.

Smacznego!

***

Owocowe pudry

Zauroczona pudrem hibiskusowym, zaczęłam mielić wszystko, co mi wpadło w ręce. ;) Do gustu najbardziej przypadły mi trzy poniższe smaki...

Z suszoną lawendą - charakterystyczny, zdecydowany smak, idealnie sprawdzi się do oprószenia ciasteczek lawendowych czy klasycznych cytrynowych.

Z jagodami goji -delikatniejszy w smaku, skojarzył mi się z orkiszowymi muffinkami z jabłkami i myślę, że do nich go wykorzystam.

Z suszonymi owocami czarnego bzu - jest absolutnie przepyszny, obtoczy kolejne trufelki. :)

We wszystkich przypadkach zachowywałam proporcje - 1/2 szklanki cukru pudru + łyżka dowolnego dodatku.

***

Przepis na trufelki dodaję do tegorocznej czekoladowej zabawy organizowanej przez Beę.

poniedziałek, 10 lutego 2014

Najzdrowsza przekąska do piwa, jaką dotychczas stworzyłam. :)
Charakterystyczny smak mąki orkiszowej i spora ilość kminku, nie każdemu przypadnie do gustu. U nas krakersy, ku mojemu zaskoczeniu, przyjęte zostały z nadspodziewanym entuzjazmem i zniknęły w mgnieniu oka.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się w przygotowaniu kruchego ciasta. To fajna alternatywa dla osób, które nie chcą lub nie mogą stosować tłuszczów odzwierzęcych.

źródło inspiracji: www.wysokieobcasy.pl
(składniki na 1 1/2 blaszki krakersów)

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć także mąki pszennej)
  • 100 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi pokrojonego w drobną kostkę
  • 8-10 łyżek soku pomarańczowego
  • czubata łyżka kminku
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • ew. sól gruboziarnista do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko wyrobić jednolite ciasto. Można też wyrobić ciasto ręcznie: do miski wsypać mąkę, sól, kminek, dodać smalczyk i ucierać, aż powstanie "kruszonka". Wlać sok i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie należy go wyrabiać zbyt mocno i długo.
Rozwałkować ciasto cienko (na około 1-2 mm), minimalnie podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem część krakersów posmarowałam pędzelkiem z wodą i posypałam solą gruboziarnistą.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Smacznego!

***

Krakersy przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

niedziela, 09 lutego 2014

Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad konkursowymi potrawami inspirowanymi Smakowitą Pajdą, jednak spośród wielu pomysłów nie mogłam wybrać tego 'naj'...
Aż świętowany dziś Światowy Dzień Pizzy podsunął mi pomysł na danie, a spora miseczka ziemniaków z wczorajszego obiadu - na nadzienie. ;) I był to strzał w dziesiątkę! Włoski pieróg nadziany twarogowo-ziemniaczanym farszem,  doprawionym aromatycznym rozmarynem bardzo przypadł mi do gustu.
A sam smalczyk? Przyznaję, że podchodziłam do niego z lekkim dystansem, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - zarówno składem, smakiem jak i wszechstronnością zastosowań (o czym już jutro :)).

Ciasto drożdżowe

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na 4 sztuki,
podaję ze swoimi zmianami)

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, roztopionego
  • 250 ml ciepłego mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i roztopiony smalczyk roślinny. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, natłuścić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1 1/2 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części.
Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około centymetra wolnego od brzegu. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia (ja ulepiłam pierogi wieczorem, przykryłam folią i pozostawiłam na noc w lodówce).
Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ciepłe.

Serowo-ziemniaczany farsz

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • duża cebula
  • 4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem, roztopionego + łyżka do smażenia
  • 3 łyżki świeżych listków rozmarynu
  • sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć do zarumienienia. Ziemniaki i twaróg bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztopiony smalczyk, cebulę i rozmaryn. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!

***

Calzone przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.