Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 26 lutego 2013

Uwielbiam serniki na zimno, najbardziej takie dobrze ścięte, z dużą ilością żelatyny. Duże i małe, w tortownicy i szklance. Najbardziej te domowe, jednak jeszcze wcale nie tak dawno temu, jadłam też nałogowo sklepowe desery typu 'serniczek toruński'. Minęło kilka lat i przypomniały mi się przy jakiejś okazji. Jednak sklep, w którym zaopatrywałam się w śniadanie do pracy - już nie po drodze, a w naszym osiedlowym sklepiku na A. nigdy ich nie widziałam.  Co na dobre nam wyszło, bo domowe wyszły idealne, z duuużą ilością rodzynek i mocno owocową galaretką. I mimo, że to może nie do końca zdrowe, przynajmniej mogę powiedzieć, że 'wiem, co jem'. ;)
Teraz regularnie świeża porcja ląduje w ulubionych szklaneczkach deserowych i pudełkach na drugie śniadanie. Co i Wam polecam! :)

składniki na 5-6 porcji

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 100 ml kremówki
  • 3 ulubione galaretki (u mnie pomarańczowe i cytrynowa)
  • 150 g rodzynek
  • 200 ml świeżego soku pomarańczowego

Rodzynki namoczyć we wrzątku. Dwie galaretki (u mnie cytrynowa i pomarańczowa) rozpuścić w 500 ml wrzątku, lekko przestudzić. Twaróg, serek homogenizowany i kremówkę zmiksować na gładką masę (blenduję w dzbanku), dodać rozpuszczone galaretki i ponownie zmiksować. Rodzynki odsączyć, przełożyć do pucharków i zalać przygotowaną masą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Następnie przelać na ściętą masę serową i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

//Latem warto podmienić galaretki na np. truskawkowe i udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

niedziela, 24 lutego 2013

...wypełnione galaretką z czarnych porzeczek, podane z kremem mascarpone z białą czekoladą i amaretto. Wielka, acz wyjątkowo udana improwizacja! :)

składniki na 12 sztuk

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo

krem mascarpone

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki ekstraktu kawowego
  • 30 ml amaretto

Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Kremówkę lekko ubić, dodać mascarpone i przestudzoną czekoladę, ubić na sztywno. Dodać ekstrakt kawowy i amaretto, wymieszać krótko na niskich obrotach miksera. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Mąkę wymieszać z kawą, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Do foremek nałożyć po łyżce masy, następnie łyżeczce galaretki porzeczkowej i przykryć kolejną łyżką masy.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekorować babeczki i lekko oprószyć kakao.

Smacznego!

***

Babeczki przygotowałam z myślą o Czekoladowym Weekendzie 2013, organizowanym w tym roku przez Atinę.

Świetny do krakersów czy grillowanego mięsa. Pomysł podpatrzyłam u znajomych, od tego czasu dip pojawia się u nas regularnie i zawsze robi furorę. Polecam!

  • 2 duże ogórki
  • 300 g kremowego serka kanapkowego
  • 1/2 główki czosnku
  • sól, pieprz

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do durszlaka, oprószyć solą i odstawić na godzinę, żeby puściły sok. Po tym czasie ogórki dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, dodać serek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce, do kilku dni.

Smacznego!

środa, 20 lutego 2013

Z zaległości okołowalentynkowych. Tradycyjnie już tego dnia goszczą u nas serduszka - drobiowe, tym razem pieczone, w formie szaszłyków. Zwolennikom kurzych podrobów gorąco polecam, przeciwników zachęcam, żeby spróbowali! :)
Szaszłyki jedliśmy z dipem ogórkowo-czosnkowym, o którym już w następnym odcinku. :)

źródło przepisu: psotypsotki.blogspot.com

  • 500 g drobiowych serduszek
  • 3 papryki (różnokolorowe)
  • 16 plasterków boczku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki piwa niepasteryzowanego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz

Serduszka umyć i dokładnie oczyścić. Z oliwy, soku cytrynowego, miodu, piwa i przypraw przygotować marynatę. Zalać oczyszczone serca, wymieszać i odstawić do lodówki na noc.
Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dwucentymetrową kostkę. Boczek uprażyć na suchej patelni. Ponadziewać naprzemiennie na patyczki. Ułożyć na płaskiej blasze, posmarowanej oliwą, skropić marynatą.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (na ostatnie kilka minut można ustawić funkcję grillowania).

Smacznego!

poniedziałek, 18 lutego 2013

...z karmelizowanymi orzechami i waniliowym mascarpone. Cóż więcej powiedzieć? ;)

źródło przepisu: atinabc.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

Składniki na ciasto

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka (u mnie renety)
  • 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 - 4 plasterki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (rozwałkowywałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka.
Przygotować orzechy: na patelni rozgrzać masło dodać cukier i miód, mieszać aż całkowicie się rozpuszczą, po czym dodać orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Posypać przygotowaną do pieczenia tartę.
Piec na dolnej półce piekarnika, około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

Do podania:

  •  250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 5 łyżek ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii)
  • 3 łyżki drobnego cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić.
Lekko przestudzoną tartę podawać z porcją waniliowego mascarpone.

Smacznego!

 
1 , 2