Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 25 lutego 2011

źródło przepisu: moje-co-nieco.ge5.net
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 3 dojrzałe banany (dałam 4)
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki (dałam pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
  • 100 g cukru (dałam jasny trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 15 kruchych krówek

Banany rozgnieść na gładką masę i odstawić na bok. Do miseczki wlać olej, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do osobnej miski wsypać mąki, cukier, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Połączyć suche i mokre składniki, dodać mus bananowy. Krówki przekroić na pół, do foremek nakładać po łyżce ciasta, dwa kawałeczki krówek i kolejną łyżkę ciasta. 
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

czwartek, 24 lutego 2011

Kontynuując kampanię MAKARON RZĄDZI ZDROWO!, polecam szybką sałatkę, z dość nietypowym sosem. Nie prezentuje się wprawdzie zbyt elegancko, ale zapewniam, że mimo to, szybko zyska amatorów. :)

źródło przepisu: www.gotujmy.pl

  • 600 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu
  • 400 g porów
  • puszka kukurydzy (425g)
  • puszka ananasa (850g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g majonezu sałatkowego
  • pieprz cayenne
  • 3 łyżki octu winnego
  • kolorowy pieprz do posypania
  • zioła do przybrania

Umyte mięso osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, smażyć 15 minut, często odwracając, ostudzić. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki i wrzucić do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Całość dobrze odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osączyć. Ananasa pokroić w kostkę, połowę zmiksować z sokiem ananasowym, dodać majonez i jogurt. Doprawić sos solą, pieprzem cayenne i octem winnym. Piersi z kurczaka pokroić w paski lub plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem można jeszcze doprawić wg uznania, posypać świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i przybrać ulubionymi ziołami.

Smacznego!

"Makaron zawiera dużo węglowodanów, a jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, co powoduje powolne uwalnianie się cukrów i sprawia, że mamy więcej energii przez dłuższy czas. Niewielka ilość błonnika pokarmowego sprawia, że łatwo się trawi."*
Jako fanka makaronu, na permanentnej diecie, z wielką przyjemnością i pełnym przekonaniem włączam się w kampanię MAKARON RZĄDZI ZDROWO!, uświadamiającej korzyści płynące z regularnego spożywania makaronu i obalającej mit, jakoby makaron tuczył. Tuczyć mogą sosy, które do niego podajemy, wystarczy jednak odpowiednio dobrać dodatki, by otrzymać zdrowy, zbilansowany posiłek.

* więcej na stronie www.makaronrzadzizdrowo.pl

źródło przepisu: 'Lazanie', wyd. MUZA SA

sos boloński

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 50 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonej cielęciny
  • 75 g szynki parmeńskiej, drobno pokrojonej
  • duża cebula, posiekana
  • średnia marchew, drobno pokrojona
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 gałązki pietruszki, drobno posiekane
  • liść laurowy, rozkruszony
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 225 ml bulionu wołowego
  • dojrzały pomidor, obrany i drobno pokrojony (dałam pomidory z puszki)
  • 225 g świeżych pieczarek
  • 225 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 225 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sos beszamelowy

  • 400 ml pełnotłustego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • cebula
  • kilka goździków
  • sól

ponadto

  • 450 g zielonych płatów lazanii, ugotowanych wg przepisu na opakowaniu
  • 225 g sera fontina

Sos beszamelowy: w średnim rondlu na małym ogniu przez ok. 4 minut podgrzewać mleko z cebulą naszpikowaną goździkami (aż wokół ścianek pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza). Mleko zestawić z ognia, wyjąć cebulę. W drugim, podobnej wielkości rondlu na średnim ogniu stopić masło. Dosypać mąkę, cały czas ubijając trzepaczką. Trzymać rondel na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pozwolić, aby zasmażka zaczęła się pienić i wrzeć. Po ok. 3 minutach, gdy zasmażka zrobi się bladożółta, zestawić rondel z ognia. Powoli wlać gorące mleko i gotować przez około 5 minut, ubijając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Jeśli mleko wystygnie, dodawać je stopniowo, małymi porcjami, za każdym razem ubijając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Jeżeli sos nie gęstnieje, lekko zwiększyć ogień i dalej ubijać. Dodać do smaku sól i zestawić rondel z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Sos boloński: w dużym garnku podgrzać oliwę i stopić masło. Przyrumienić mieloną wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę i szynkę parmeńską. Wrzucić cebulę, marchew, seler naciowy, czosnek, pietruszkę, liść laurowy i rozmaryn, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać bulion i pomidory; trzymać na ogniu przez 5 minut, po czym wrzucić pieczarki i gotować przez kolejne 5 minut. Ustawić dość silny płomień, wlać czerwone wino i gotujemy przez 2 minuty, aż zapach wina zacznie zanikać. Dodać mleko i gałkę muszkatołową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować sos bez przykrycia przez 90 -120 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się gesty i zawiesisty.

Żaroodporne naczynie o wymiarach 25x30 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć płatami lazanii tak, aby brzegi lekko na siebie zachodziły. Na to nałożyć 1/3 mięsnego sosu, 1/3 beszamelu i posypujemy 1/4 sera. Ułożyć kolejno dwie następne warstwy makaronu, sosu bolońskiego, beszamelowego i sera. Wierzch przykryć płatami ciasta i posypać pozostałym serem. 
Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 180 stopni lub aż wierzch się przyrumieni i na serze pojawią się pęcherzyki powietrza. Wystawić z piekarnika, po kilku minutach pokroić i podawać.

Smacznego!

poniedziałek, 21 lutego 2011

Małej odskoczni (niestety tylko blogowej :)) od dr. Dukana ciąg dalszy. Ponieważ zaległości, w prezentowaniu tych mniej dietetycznych przepisów, zaczęły się niepokojąco powiększać, czas je nadrobić. Do dukanowkich wrócimy, przypuszczam, że tuż po Tłustym Czwartku. :)

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(podaje ze swoimi zmianami)

  • 80 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (na polewę)
  • 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich

Masło włożyć do rondelka razem z czekoladą (150 g) oraz z cukrem. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i masa będzie gładka. Przelać do większej miski.
Wmieszać jajka, ekstrakt, przesiana mąkę i kakao, wymieszać. Ciasto podzielić równo pomiędzy foremki do muffinek (wysmarowane masłem).
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, przestudzić, wyjąć z foremek.
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać przestudzone babeczki i posypać orzechami.

Smacznego!

***

babeczki są moją drugą, trochę spóźnioną, propozycją w ramach tegorocznego Czekoladowego Weekendu.

niedziela, 20 lutego 2011

...i konfiturą z gorzkich pomarańczy, pyszny!

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl

blaty

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.


masa z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki

poncz

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki rumu
  • 300 g konfitury z gorzkich pomarańczy

dekoracja

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać. 
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem i posmarować połową konfitury. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury i kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować plasterkami pomarańczy i posypać skórką pomarańczową.

Smacznego!

***

Przepis prezentuję w ramach tegorocznego Czekoladowego Weekendu.

 
1 , 2 , 3 , 4