Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 25 lutego 2010

Moje ulubione dukanowskie śniadanie - zazwyczaj w postaci ciepłej otrębo-owsianki, dzisiaj jako zmrożone trufelki. Wszak, mówi się, że je się także oczami. ;) 
Nie może to być wprawdzie, podstawa diety proteinowej, ale wszystkie składniki są w niej tolerowane i pojawiają się w dukanowskich przepisach, więc od czasu do czasu można sobie pozwolić. :)



3/4 szklanki chudego mleka
ok. 5 łyżek otrąb owsianych
ok. 3 łyżek otrąb pszennych
czubata łyżka odtłuszczonego kakao
łyżeczka cynamonu
laska wanilii
słodzik do smaku

otręby, kakao do obtoczenia

Mleko zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią, dodać otręby, kakao i cynamon. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Dosłodzić wg uznania. Wstawić do wychłodzenia do lodówki, jeśli zimna masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze odrobinę otrąb. Przed formowaniem najlepiej wstawić na ok. 45 minut do zamrażalnika.
Napierać łyżeczkę masy (będzie miękka i klejąca), obtoczyć w otrębach i uformować kulkę, którą następnie można obtoczyć w kakao. Podawać lekko zmrożone.

Smacznego!



środa, 24 lutego 2010

Przepis zgodny z dietą Dukana...
ale przypadł mi do gustu tak bardzo, że zagości u nas w repertuarze na stałe, więc podpinam go do odpowiedniej kategorii. :) Polecam!



pierś indycza
5-6 szalotek
2 ząbki czosnku
1/2 cm korzenia imbiru
łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 4-5 łyżek octu balsamicznego
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól

Indyka pokroić na nieduże kawałki, szalotki na ćwiartki, czosnek i imbir posiekać. Posypać mięso papryką, solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną patelnię z szalotkami, imbirem i czosnkiem, skropić octem balsamicznym i posypać pietruszką. Smażyć do zarumienienia, następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Smacznego!

wtorek, 23 lutego 2010



2 połówki piersi kurczaka
kawałek piersi indyczej
400 g odtłuszczonego jogurtu
kolendra
ząbek czosnku
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 szklanki białego wina
sól, pieprz

Mięso pokroić w równą kostkę i nabić na patyczki do szaszłyków. Jogurt wymieszać z posiekaną kolendrą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami. Polać przygotowane kawałki mięsa, tak by były obtoczone jogurtem z każdej strony, odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Następnie przełożyć szaszłyki do naczynia żaroodpornego, skropić winem i opiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, obracając w połowie pieczenia lub grillować na patelni.

Smacznego!

poniedziałek, 22 lutego 2010

Pora przeprosić się z dr. Dukanem ;), koniec z czekoladą, makaronem i innymi przyjemnościami na najbliższe kilka tygodni. Mam nadzieję, że mimo wszystko, będą to smaczne tygodnie...
Zacznę od dukanowskiego klasyku - placków otrębowych, podanych z twarogiem i łososiem.



Składniki na placki (ok. 3-4 szt.):

jajko
łyżka otrąb pszennych
łyżka otrąb owsianych
łyżka odtłuszczonego serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
szczypta soli

Składniki na twarożek:

1/2 kostki chudego twarogu
1/2 zielonego ogórka
kilka cebulek marynowanych
ząbek czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka papryki
sól, pieprz

Dodatkowo:

łosoś w plastrach
ogórek pokrojony w słupki
świeżo zmielony pieprz

Składniki na placki dokładnie wymieszać. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię do naleśników i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Ogórka, cebulki i czosnek drobno posiekać, dodać, razem z jogurtem i przyprawami, do zmielonego twarogu. Dokładnie wymieszać.
Na placki nałożyć po łyżce twarożku, ozdobić zwiniętymi plastrami łososia i ogórkiem, posypać pieprzem.

Smacznego!



niedziela, 21 lutego 2010

Przepis na krem pieczarkowy znalazłam tutaj, tzn. znalazłam niezwykle apetyczne zdjęcia. :) Przepis, na szczęście wyjątkowo nieskomplikowany, rozszyfrowałam chwilę później. Zupa wyszła dokładnie taka, jak ją sobie wyobrażałam. Żeby była bardziej sycąca, dodałam, pokrojony w grubą kostkę, ser pleśniowy, żeby była rozgrzewająca, nie żałowałam pieprzu. Rewelacja, szczerze polecam!



ok. 1 kg pieczarek
czerwona cebula
3/4 - 1 l mleka
ew. 200 g sera pleśniowego
1/2 łyżeczki papryki
łyżka masła
sól, pieprz

do przybrania:
śmietanka do zup
orzechy włoskie
szczypiorek (zastąpiłam roszponką)
grzanki

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posypać solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, następnie zalać 3/4 litra mleka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem, gdy krem będzie zbyt gęsty dodać mleko i zmiksować ponownie. W razie potrzeby doprawić.
Przelać do misek, dodać pokrojony w kostkę ser, ozdobić kleksem śmietany, orzechami i roszponką. Podawać z grzankami.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3