Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 26 lutego 2009

Czekolady nigdy dość. :) Przepis pochodzi z Muffinkowej książki.



200 g mąki
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki masła
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną)

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Poznawanie nowych smaków - i owszem. Ale gdyby ktoś, zostawił mnie na bezludnej wyspie, tylko i wyłącznie, z makaronem, szpinakiem, czosnkiem i różnymi serami, to też bym nie narzekała. Przynajmniej przez pierwszy tydzień. ;)



50 dag makaronu (zielone wstążki)
olej, sól (do gotowania)
sery:
70 g Lazura Turkusowego
50 g brie
50 g koziego, dojrzewającego

szpinak (paczka mrożonego)
śmietana
jajko
ok. 5 ząbków czosnku
łyżka miodu
sól, pieprz

Makaron ugotować al. dente, odcedzić. Do gorącego jeszcze makaronu dodać drobno pokrojone sery i mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Podawać ze szpinakiem. 
Szpinak podgrzać, dodać śmietanę, jajko, miód i wyciśnięty czosnek. Przyprawić do smaku.

Smacznego!

 

niedziela, 22 lutego 2009

Jak szleć, to szaleć. :) Przepis pochodzi z książki, o niezwykle smakowitym tytule - Muffinki.


280 g mąki
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
jajko
100 g cukru
80 ml oleju
100 ml soku pomarańczowego
200 g maślanki
3 plastry pomarańczy
70 g pastylek czekoladowych (dałam tabliczkę pokrojonej mlecznej czekolady)

Mąkę wymieszać z drobno posiekaną skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko roztrzepać, dodać cukier, olej, sok pomarańczowy i maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Połączyć obie masy, dokładnie wymieszać. Plastry pomarańczy przekroić na cztery części. Do ciasta dodać pastylki czekoladowe, foremki napełnić do 3/4 wysokości i ułożyć na wierzchu po ćwiartce plastra pomarańczy.
Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!



Kolejna czekoladowa propozycja, wykorzystana podczas wczorajszego czekoladowego szaleństwa. Pomysł z książeczki Czekolada, z serii Z kuchennej półeczki.



375 g gotowego ciasta francuskiego
8 łyżek gotowego kremu orzechowo-czekoladowego (dałam pół słoika Nutelli)
50 g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru

Ciasto francuskie cienko rozwałkować, tworząc prostokąt o wymiarach ok. 40 na 25 cm. Rozsmarować na całej powierzchni krem orzechowo-czekoladowy i posypać posiekanymi orzechami. Zawinąć jeden brzeg do wewnątrz, następnie zawinąć podobnie drugi, żeby spotkały się pośrodku ciasta. Zwilżyć je w tym miejscu wodą i docisnąć. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry. położyć każdy osobno na blasze i lekko docisnąć łopatką. Posypać cukrem.
Piec ok. 10 min. w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!



Moja pierwsza propozycja, w ramach czekoladowego weekendu. Inaczej chyba nie odważyłabym się na taki eksperyment, a warto! Przepis pochodzi z gazetowego "Spotkania czekoladowego".

 



2 piersi indyka
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
mała suszona papryczka chilli
szklanka płatków migdałowych
40 g gorzkiej czekolady
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Piersi pokroić na 3-4 części. Włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby mięso było przykryte, zagotować. Posolić, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Przyprawić czosnkiem, słodką papryką i pokruszoną chilli. Dodać płatki migdałowe i czekoladę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6