Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 23 stycznia 2014

Jako mały przerywnik w prezentowaniu świątecznych ciastek, proponuję aksamitną, słodką kokosową panna cottę, podaną z kwaśnymi, chrupiącymi ziarenkami granatu. Błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu deser, w sam raz na karnawał!

źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com 
(składniki na 3 porcje)

  • szklanka kremówki
  • szklanka śmietanki kokosowej
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ekstraktu kawowego
  • 2 lekko czubate łyżki żelatyny

do podania

  • ziarenka wyłuskane z jednego owocu granatu
  • 2 łyżki syropu z granatu

Śmietany i mleczko wlać do rondelka, dodać cukier, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać wraz z ekstraktem do rondelka, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać około 4 godzin. Ziarenka granatu wymieszać z syropem i wyłożyć na wierzch ściętej masy kokosowej.


//Można też włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz i następnie ozdobić ziarenkami granatu.

Smacznego!

sobota, 18 stycznia 2014

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 6/12

Aromatyczne kulki, z charakterystyczną migdałową strukturą i intensywnym cynamonowym posmakiem. Myślę, że do tych ciasteczek nie można podejść obojętnie - albo komuś nie zasmakują, albo je pokocha. :) Bardzo proste w wykonaniu - polecam tym, którzy (tak jak ja) boją się zabrać za klasyczne makaroniki. :)
Przygotowywałam też partię, w której połowę migdałów zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi i ta smakowała mi chyba bardziej.

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na około 16 sztuk)

  • 175 g zmielonych migdałów (ew. dodatkowo do zagęszczenia masy)
    lub 90 g zmielonych migdałów i 90 g zmielonych orzechów laskowych
  • 70 g cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • 2 białka cukier
  • puder do obtoczenia
  • olej, do posmarowania blaszki 

Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam około 20 g). Formować kulki (dla ułatwienia można zwilżać dłonie wodą). Wykładać na naoliwioną blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką. Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.

Smacznego!

czwartek, 16 stycznia 2014

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 5/12

Ciastka czekoladowe z chili, które piekę regularnie od czterech lat, to niekwestionowanie ukochane ciastka mojej rodziny. Paczuszka takich ciastek to także mój sprawdzony patent na mały, niezobowiązujący upominek. Znają je już wszyscy - nasi współpracownicy, bliżsi i dalsi znajomi, a nawet weterynarz kota mojej mamy. ;) I wszyscy upominają się o kolejne.
Tym razem oprócz słusznej porcji ciastek z papryczkami, upiekłam na spróbowanie, partię z imbirem. Są równie pyszne - ostre, wyraziste, charakterne... Polecam!

składniki na około 30 sztuk

  • 200 g mąki
  • 2 czubate łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 80 g jasnego cukru muscovado
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej (siekałam bardzo grubo)

Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło i imbir, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać miód, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.

Smacznego!



środa, 15 stycznia 2014

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 4/12

Kruchych, maślanych ciastek nie trzeba chyba zachwalać? Tym bardziej takich, zawierających masę bakalii. Jeśli raz je upieczenie, na pewno do nich wrócicie. Wtedy dla urozmaicenia orzechy włoskie możecie zastąpić np. uprażonymi laskowymi lub innymi ulubionymi. :)

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na 2 blaszki ciastek)

  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło (najlepiej zimne), cukier puder, mąkę, żółtko, sól i ekstrakt umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (ciasto można wyrobić także ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką i wyciąć ciasteczka (raczej o regularnych kształtach, gdyż spora ilość bakalii utrudnia wycinanie tych bardziej skomplikowanych). Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Piec przez 10 - 11 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze do 7 dni.

Smacznego!

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 3/12

Tym razem coś dla wielbicieli cynamonu - proste w wykonaniu cynamonowe ciasteczka na miodzie. Nie mam pojęcia, jak wpadłam na to, żeby spróbować tego połączenia, ale bardzo smakowały mi z odrobiną dżemu morelowego.
Pamiętajcie, że po upieczeniu muszą zmięknąć chłonąc wilgoć z powietrza. Dlatego polecam je na deszczową pogodę - poprawią humor, rozgrzeją, no i błyskawicznie będą mięciutkie. ;)

źródło przepisu: mojewypieki.com
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 30 sztuk ciastek)

  • 60 g masła
  • 115 g łagodnego w smaku płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 185 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta mielonych goździków

W małym garnuszku roztopić masło, miód i cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła. W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą, goździkami i cynamonem. Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek (żeby widelec nie przyklejał się do ciasta delikatnie obtaczałam go w mące).
Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (używam termoobiegu), do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.
Najlepiej dać im kilka dni, aby chłonęły wilgoć z powietrza i zmiękły.

Smacznego!

 
1 , 2