Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 12 stycznia 2012

Jak na prawdziwy piernik przystało, im dłużej postoją tym są lepsze... Uwaga! teza prawdziwa dla okresu czasu ±36 godzin, na dłuższe testy nie wystarczyło próbek. ;)
PS. Nowa kuchnia zamontowana, w porównaniu z aktualną - duuużo tam miejsca, i jak jasno... Oj, będzie się działo. :)

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(składniki na 12 sztuk)

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
  • jajko
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 150 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki octu balsamico
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (użyłam miodu)
  • 4 łyżki melasy

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi, krótko - tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki. Przełożyć do foremki, wypełniając ją do 3/4 wysokości.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

świąteczna dekoracja
źródło inspiracji: kopalniasmakow.blogspot.com

  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • zielony barwnik spożywczy (użyłam 1/4 łyżeczki barwnika w proszku)
  • kolorowe kuleczki cukrowe

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z barwnikiem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, mieszając drewnianą szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ostudzonych babeczkach choinkopodobne kształty. Następnie przystroić bombkami. :) Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



poniedziałek, 09 stycznia 2012

Mimo, że czasu nadal jak na lekarstwo, remont w pełni, ulubione kuchenne 'przydasie' głęboko w kartonach, a menu wyjątkowo mało urozmaicone... Pora się zmotywować i zacząć nadrabiać zaległości, bo zaraz okaże się, że czas malować jajka, a ja nie wygrzebałam się jeszcze z bożonarodzeniowych przepisów. ;)
Zapraszam więc, już wkrótce!