Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 31 stycznia 2011

Rewelacja! Śmiem twierdzić, że nie tylko na Dukanie. ;)

źródło przepisu: dukan.blox.pl

porcja dla 2 osób

  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 40 ml szklanki mleka
  • 1/3 -1/2 małego opakowania drożdży (dałam opakowanie drożdży instant)
  • małe jajko
  • sól do smaku
  • przecier pomidorowy
  • ulubione warzywa (u mnie: kilka różyczek brokułów, kawałek czerwonej i żółtej papryki, pół czerwonej cebuli, pół puszki pomidorów i kilka pieczarek)
  • serek granulowany
  • oregano

Otręby zmielić na puch. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (warto dodać też odrobinę cukru), zostawić do wyrośnięcia (drożdże instant można dodać bezpośrednio do składników suchych). Wyrośnięte drożdże dodać do otrąb, soli, skrobi i jajka. Dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, posmarować dokładnie przecierem pomidorowym  i posypać oregano. Równomiernie rozłożyć dodatki, na to wyłożyć odsączony serek granulowany.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

niedziela, 30 stycznia 2011

Chodziła za mną już rok, w końcu nadszedł jej czas. Na szczęście, bo to jeden z niewielu dukanowskich deserów, który jadłam z prawdziwą przyjemnością. Myślę, że będzie się u nas pojawiać regularnie - teraz i "po Dukanie", już z cukrem i może jakimś likierem? :)

składniki na 2 porcje

warstwa kakaowa z chili

  • 100 ml mleka
  • czubata łyżka kakao
  • łyżeczka sproszkowanej chili
  • łyżka żelatyny
  • słodzik do smaku

warstwa kawowa z cynamonem

  • 100 ml mleka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • łyżka żelatyny
  • słodzik do smaku

warstwa mleczna z wanilią

  • 100 ml mleka
  • laska wanilii
  • łyżka żelatyny
  • słodzik do smaku

Przygotować warstwę kakaową: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko zagotować z kakao i chili, zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie rozprowadzić, następnie posłodzić do smaku i przelać do wysokich szklanek.
Kiedy pierwsza warstwa stężeje, przygotować kolejną warstwę: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko zagotować z kawą, kardamonem i cynamonem, zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie rozprowadzić, następnie posłodzić do smaku, delikatnie przestudzić i przelać na warstwę kakaową. [Warstwę kawową zrobiłam z połowy porcji, na próbę i to był błąd - była zdecydowanie najlepsza!]
Przygotować warstwę mleczną: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko zagotować z ziarenkami wydrążonymi z wanilii przeciętej wzdłuż, zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie rozprowadzić, następnie posłodzić do smaku i pozostawić w garnku, aż zacznie tężeć, następnie zmiksować, aby powstała lekka pianka i przelać na masę kawową.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

sobota, 29 stycznia 2011

Chleb jest naprawdę przyzwoity, szczególnie, kiedy nie żałuje się ulubionych przypraw. Gorąco polecam wszystkim Dukanowcom spragnionym, choćby małej kanapki. :)

źródło przepisu: smaczliwkowo.blox.pl

składniki na 3 keksówki (12 x 30 cm)

  • 4 szklanki otrąb owsianych
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • szklanka skrobi kukurydzianej
  • 2 serki wiejskie lekkie  (Piątnicy, 0%, każdy po 250 g)
  • 8 jajek (białka należy ubić na pianę)
  • 1/2 l maślanki niskotłuszczowej
  • łyżka soli
  • 1 1/3 torebki proszku do pieczenia (ok 40 g)
  • po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku, czosnku niedźwiedziego i 
    suszonych pomidorów z bazylią (lub innych ulubionych przypraw)
  • łyżeczka kminku

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami, następnie porcjami dodawać maślankę. Całość wymieszać, dodać pianę z białek i mieszać delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec około 90 minut w temperaturze 200-220 stopni.

Smacznego!

czwartek, 27 stycznia 2011

I znowu dukanujemy...
Kiedy zaczynałam - rok temu, dieta dopiero stawała modna, w tym momencie jest już chyba bardziej kontrowersyjna, niż popularna. Zdaję sobie sprawę, że przeciwnicy mają swoje racje. Mogę jednak potwierdzić, że jest skuteczna, a przy kilku zdroworozsądkowych odstępstwach, absolutnie nie musi być niezdrowa. Paweł zaczyna tę przygodę, ja - zachęcona powodzeniem planu minimum, postanowiłam mu towarzyszyć. Na jak długo, zobaczymy... :)

  • 8 plastrów mięsa wołowego na zrazy
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone wzdłuż na ćwiartki)
  • 8 plasterków szynki drobiowej
  • musztarda Dijon
  • garść grzybów suszonych
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 250 g pieczarek
  • szklanka mleka
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Grzyby namoczyć w szklance wrzątku.
Mięso delikatnie rozbić, prószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, położyć plasterek szynki i ćwiartkę ogórka, zwinąć i zabezpieczyć wykałaczką. Tak przygotowane zrazy przyrumienić z obu stron na suchej patelni. Następnie dodać grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem przez minimum godzinę, w razie konieczności podlewając odrobiną wody.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podgotować na parze (około 5 minut). Skrobię dokładnie rozprowadzić w mleku, dodać gałkę muszkatołową, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć, następnie dodać pieczarki i gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

środa, 19 stycznia 2011

Zapodział mi się jeszcze jeden świąteczny wypiek, a pominięty zostać absolutnie nie powinien, bo jest przepyszny. Polecam nie tylko od święta!

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.


Składniki na masę:

  • 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
  • szklanka śmietany kremówki
  • łyżka mąki pszennej
  • aromat rumowy (do smaku)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3