Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 30 stycznia 2009
Śnił mi się dzisiaj całą noc. I miałam rację, okazał się idealny na poimprezowy poranek. ;)
 
 
 
200 g zmrożonych malin
świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
cukier
 
Zmrożone maliny zasypać cukrem (ilość wg uznania, ja kilka razy dosładzałam, więc wyszło pewnie ok. 8 łyżek), dolać sok z pomarańczy i jogurt. Zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.
 
Ok. 1/3 przygotowanego koktajlu, zalałam mlekiem i zmiksowałam. Dzięki temu, mieliśmy dziś też koktajl mleczny. Równie smaczny. :)
 
Smacznego!
 
 
czwartek, 29 stycznia 2009

Ciasteczka maślane stały się u nas hitem! Zresztą nie ma się czemu dziwić, to najlepsze kruche ciasteczka jakie jadłam :) Żeby się nam, przypadkiem, nie znudziły, eksperymentuję czasem...

 

baza (dzisiaj x2) 

Podzieliłam wymieszane ciasto na cztery części...

Do pierwszej dodałam kilka kropel ekstraktu migdałowego i garść orzechów ziemnych (migdałów niestety nie miałam, ale rewelacyjnie pachną orzeszkami). 

 

Do drugiej - dwie duże łyżki nutelli. 

 

Do trzeciej - kilka łyżeczek miodu.

 

Do czwartej - kilka kropel aromatu pomarańczowego i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej.

 

Smacznego! 

Odrabiam zeszłotygodniowe zaległości. Muffinki czekoladowe, podpatrzone u Majanki, upieczone dla babci i dziadka, z okazji ich święta. Tak bardzo się starałam, że przedobrzyłam z ilością ciasta w foremkach i urosły mi muffinkowe giganty. Następne będą zgrabniejsze. Mam nadzieję. :)

 



2 3/4 szklanki mąki 
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
szklanka maślanki
szklanka nutelli

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć, dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami: łyżkę ciasta, łyżkę nutelli i ponownie łyżkę ciasta. 
Piec ok. 15-20 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!


środa, 28 stycznia 2009

Podpatrzony u Kasi. Jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować, zaraz po tym, jak się na nie trafi. :)

 

2 piersi z kurczaka
200 ml jogurtu greckiego
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
 jajko
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz

Piersi pokroić na  kawałki, posolić i popieprzyć. Jogurt wymieszać z jajkiem i papryką, zanurzyć w nim pokrojone mięso. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie obtoczyć kawałki kurczaka w mące, aby powstała panierka. Smażyć w głębokim tłuszczu do zarumienienia ze wszystkich stron.

 

 

poniedziałek, 26 stycznia 2009

 



biszkopt:

5 jajek
200 g cukru
5 pełnych łyżek mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka octu

masa kremowa:

6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki gorącego mleka
2 kostki masła
kakao

orzechy
wiśnie
czekolada
pocięta w kostkę galaretka

1 babcia :)

Babcia przygotowuje mi taki tort od zawsze, a przynajmniej od kiedy pamiętam. Jest zawsze taki sam, idealny i tak inny od tych z cukierni. Od kilku lat próbuję nauczyć się tej trudnej sztuki, wygląda to mniej więcej tak:

Umówić się z babcią na pieczenie tortu, z podziałem ról: ja - przygotowuję, babcia - nadzoruje. Pojawić się o umówionej porze i zastać babcię z pięknym tortem, witającą stwierdzeniem: "przecież tylko byś mi się pod nogami plątała" ;). Ale nie narzekam, pyszny jest...

Wersja babci :)

Białko ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać łyżkę octu, delikatnie wymieszać.
Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Jajka i cukier rozetrzeć w misce na parze. Dolać gorące mleko i mieszać tak długo aż zgęstnieje, cały czas trzymając miskę na parze. Ostudzić. Utrzeć tłuszcz, dodawać powoli ostudzoną masę cały czas ucierając. Podzielić masę na dwie części, do jednej z nich dodać kakao, czekoladę, orzechy, galaretkę.  

Rozkroić biszkopt na trzy części, przekładać ciemnym kremem, całość posmarować kremem jasnym i ozdobić.

Smacznego! 

 

 
1 , 2 , 3 , 4