Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 15 listopada 2014

Najlepsze ciasto bananowe, jakie dotychczas upiekłam. Porządnie nafaszerowane orzechami laskowymi, skórką pomarańczową i gorzką czekoladą. Sprawdzi się na co dzień - na drugie śniadanie, podwieczorek czy piknik, ale też na specjalne okazje. Polecam! :)

źródło przepisu: www.malacukierenka.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 szklanki mąki lub szklanka mąki i 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 50g roztopionego masła
  • szklanka orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki groszków z gorzkiej czekolady
  • mielone orzechy laskowe do posypania foremki

Wymieszać mąkę (ew. mąkę i orzechy) z sodą. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi orzechami laskowymi (można zastąpić mąką lub bułką tartą).
Piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, na najniższej półce piekarnika), ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Smacznego!

***

wtorek, 11 listopada 2014

To moje ulubione jesienne babeczki. Delikatne, aromatyczne ciasto, wypełnione dużymi kawałkami chrupiących gruszek i rozpływającym się w ustach marcepanem. Smakują i starszym, i tym najmłodszym. :)
Podobnie jak muffiny z borówkami, można je mrozić i dzięki temu, mieć codziennie świeżą babeczkę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

składniki na 14-16 sztuk

  • 2 duże, twarde gruszki
  • 100 g marcepanu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g oleju
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka

Gruszki umyć (ja nie obierałam), wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Marcepan grubo posiekać. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z gruszkami i marcepanem. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Muffiny orkiszowe to świetny pomysł na drugie śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dla osób słodkolubnych - jak ja, to zdecydowanie zdrowsza opcja, niż kupiony po drodze do pracy, baton czy pączek. :)
Żeby mieć taką przekąskę zawsze pod ręką, część świeżo upieczonych (ale już dokładnie ostudzonych) babeczek mrożę. Wystarczy potem rano włożyć zamrożoną babeczkę do pojemnika śniadaniowego - do czasu drugiego śniadania, będzie gotowa do jedzenia. :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  •  łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g marcepanu
  • 250 g borówek amerykańskich

W jednej misce mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, w drugiej jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Marcepan pokroić w niewielką kostkę, następnie wraz z borówkami dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

poniedziałek, 10 listopada 2014

Cynamonowe bułeczki chodziły za mną od dawna, aż do wczoraj, kiedy w ręce wpadł mi przepis proponowany przez IKEA.
Jak na IKEA przystało, bułeczki są bardzo łatwe i jak na ciasto drożdżowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. ;)
Prosto z piekarnika jedliśmy je, popijając zimnym mlekiem. Jednak bardzo smakowały nam też po przestudzeniu, przekrojone na pół, posmarowane masłem i z ostrym, orzechowym w smaku żółtym serem.

źródło przepisu: 'FIKA Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta' wyd. IKEA
składniki na 10 dużych bułeczek

bułeczki drożdżowe

  • 38 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • łyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu (dodałam też 1/2 łyżeczki mielonego imbiru)

nadzienie cynamonowe*

  • 75 g marcepanu
  • 75 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka wody
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżka cynamonu

glazura

  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wody
  • cukier kryształ (użyłam trzcinowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.

*W stosunku do oryginalnego przepisu zwiększyłam ilość nadzienia o 50%.

Smacznego!

sobota, 08 listopada 2014

A właściwie deser improwizowany, inspirowany tiramisu. Banalnie prosty do przygotowania, niesamowicie smaczny. Zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach, a mała porcja wystarczy, żeby na długo zaspokoić ochotę na coś pysznego. A co najważniejsze jest gotowy w 15 minut, więc świetnie się sprawdzi, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani goście. Chociaż i dla tych spodziewanych polecam, u mnie zawsze się sprawdza. ;)
Rozgrzewający i aromatyczny zestaw, w sam raz na jesień - anyżki - moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa, sycąca masa z wyraźną nutą amaretto, przełamana cierpkimi żurawinami i chrupiące migdały. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze. :)

źródło inspiracji: mojewypieki.com
składniki na 5 niewielkich porcji

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml amaretto
  • ew. szczypta mielonego anyżu
  • espresso wymieszane z amaretto do nasączenia ciasteczek

do podania

  • ciasteczka anyżki*
  • świeża żurawina
  • płatki migdałów

Białą czekoladę rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć z kremówką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, niezbyt długo, żeby nie zważyć masy. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, amaretto i opcjonalnie odrobinę zmielonego anyżu, krótko wymieszać do połączenia składników.
Ciasteczka nasączać w kawie i układać warstwowo, na przemian z masą mascarpone,  w niewielkich pucharkach.
Deser przechowywać w lodówce, przed podaniem ozdobić świeżą żurawiną i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Jeśli deser podawany będzie od razu po przygotowaniu, można dodać łyżkę świeżej żurawiny i podprażonych płatków migdałów na każdą warstwę mascarpone.

//*Jeśli nie lubicie anyżków, użyjcie ciasteczek amaretti lub zwykłych biszkoptów.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do akcji 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', z nadzieją na zestaw niezwykle apetycznych książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 127