Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 23 lipca 2014

Wiem, że można wyjść z błędnego założenia, że w ostatnim czasie jadamy tylko kisiel. ;) Obiecuję, że już za chwilę, pojawi się tu też coś innego. Choć właśnie pomyślałam, że może jeszcze na morelowy znalazłoby się miejsce... :)
Tymczasem polecam ten z czarnej porzeczki, szczególnie z dodatkiem ciasteczek amaretti, które dorzucone w ostatniej chwili, okazały się świetnym uzupełnieniem orzeźwiającego deseru.

składniki na 4 niewielkie porcje

  • szklanka przetartych przez sitko dojrzałych czarnych porzeczek (objętość przetartej już masy)
  • 400 ml wody
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

do podania

  • kwaśna śmietana
  • porzeczki (najlepiej czarne, u mnie się skończyły, więc zastąpiłam czerwonymi)
  • ew. ciasteczka amaretti

Owoce wymieszać z wodą i zagotować, w międzyczasie dodać przyprawy i cukier. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo wlewać do wrzącej masy, cały czas mieszając, gotować jeszcze około 30 sekund, aż zacznie gęstnieć. Przelać do pucharków i dobrze schłodzić.
Przed podaniem udekorować kleksem śmietany, świeżymi owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Smacznego!

wtorek, 27 maja 2014

Jeśli po upieczeniu ciasta, zostało Wam trochę truskawek i rabarbaru, a dodatkowo lubicie kisiele, przygotujcie ten - pyszny, pełen prawdziwych owoców, błyskawiczny w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły, idealny na aktualne, chwilowe mam nadzieję, załamanie pogody. :)

składniki na 2 porcje

  • 2 duże laski rabarbaru
  • garść truskawek
  • sok z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej do smaku)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar obrać pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z cukrem. Przełożyć do garnka, dodać około 3/4 szklanki wody i poddusić kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki truskawki i sok z limonki. Wymieszać, a w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do owoców i dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu, aż kisiel zgęstnieje.
Podawać sam lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

poniedziałek, 26 maja 2014

Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciacho. Idealne na początek lata. Powstało na bazie przepisu na ciasto na maślance, które było jednym z pierwszych, jakie upiekłam w życiu. Dzięki cytrynowej nucie jest bardziej orzeźwiające, a kruszonka z mąki ryżowej jest, mam wrażenie, delikatniejsza i bardziej krucha od klasycznej.
Bardzo, bardzo polecam!

  • szklanka maślanki
  • szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml amaretto

ponadto

  • rabarbar i truskawki (razem 500-600 g)
  • 3-4 łyżeczki cukru

na kruszonkę

  • 80 g masła
  • drobny cukier
  • maka ryżowa

Rabarbar obrać, pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i wymieszać. 
Składniki ciasta (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować: najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki i skórkę cytrynową, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.
Szybko zagnieść kruszonkę: do masła dodać mąkę i cukier - wyrabiać "na oko", dosypywać stopniowo po dwie łyżki mąki i cukru (dodałam też łyżkę soku z cytryny), zagniatać, aż kruszonka stanie się dość sypka. Gotową kruszonką posypać owoce.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



niedziela, 18 maja 2014

Od kilku tygodni planowałam upiec jaglane ciasto czekoladowe z rabarbarem, ciągle jednak coś mi wypadało, więc w miniony piątek postanowiłam, że choćby się waliło i paliło, w ten weekend na pewno upiekę. I zupełnie nie wiem, jak to się stało, że wyszedł mi deser na zimno, z wanilią zamiast kakao i truskawkami zamiast rabarbaru... ;)

źródło inspiracji: pinkcake.blox.pl
składniki na 4 porcje

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • cukier do smaku
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu: przesypać na drobne sitko, obficie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Zagotować szklankę mleka (kaszę można ugotować także na wodzie albo mleku roślinnym), zmniejszyć ogień, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 15-20 minut. Zostawić do przestudzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml wrzątku, przestudzić.
Ugotowaną kaszę zmiksować na gładką masę z pozostałą szklanką mleka, ziarenkami wydrążonymi z wanilii i 400 ml galaretki. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Kilka truskawek pokroić w plasterki, pozostałe zmiksować z 200 ml galaretki.
Do szklaneczek przelać porcję masy jaglanej, wstawić do lodówki, aby stężała (pozostałą masę zostawić w temperaturze pokojowej aby pozostała płynna). Na ściętej masie ułożyć kilka plasterków truskawek i zalać porcją galaretki truskawkowej, wstawić do lodówki. Gdy stężeje, powtórzyć powyższe kroki (u mnie kolejne warstwy można było nakładać po około 20 minutach). Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny.

Smacznego!

***

Deser przygotowałam w ramach akcji 'Kasza jaglana na słodko'.

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Muffinki były kiedyś moją ulubioną formą słodkich wypieków - szybkie, proste, można je wyprodukować z praktycznie dowolnych składników, a przy tym nie generują góry brudnych garów... :) Ostatnio zeszły na dalszy plan, jednak nadal kiedy potrzeba czegoś słodkiego "na już", ratują sytuację. Najlepsze zaraz po upieczeniu. :)

źródło przepisu: 'Muffinki' wyd. Świat Książki
(składniki na 16 sztuk)

  • 100 g masła
  • puszka ananasów w plastrach
  • 100 g cukru ( w tym 20 g cukru z wanilią)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g maślanki
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g mielonego maku

do podania

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowane owoce

Ananasy dobrze odsączyć, następnie pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, jajkami i szczyptą soli, następnie dodać maślankę i dokładnie wymieszać. Przelać masę maślankową do mącznej i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Następnie wmieszać kawałki ananasa. Foremki na muffiny wypełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie wyjąć z foremek i odstawić do przestudzenia. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować gęsty lukier, posmarować babeczki i ozdobić owocami.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 125