Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pigwowiec do herbaty

Od czego by zacząć?

Kiedy miesiąc temu, szukając miejsca na zabawki do piasku, latawce, kaski i inne hulajnogi, wyniosłam do piwnicy dużą część gadżetów do zdjęć, pomyślałam: "nie oszukujmy się, w tym wcieleniu, nie uda mi się wrócić do blogowania".
Fakt, że krótko po tym, poczułam nagłą potrzebę powrotu, na tyle silną, że w kilka godzin miałam materiał na kilka postów, nie powinien nikogo dziwić, prawda? ;)
Po 3,5 letniej przerwie, nie odważę się deklarować jakiejkolwiek systematyczności. Po prostu, spróbuję prowadzić naszą rodzinną książkę kucharską, z przepisami, które wałkujemy regularnie i takimi, na które trafiliśmy przypadkiem i jeszcze kiedyś chcielibyśmy do nich wrócić.
Zapraszam serdecznie, może znajdziecie też coś dla siebie. :)

//Wracając do sedna...
Przetworów z pigwowca chyba nie trzeba zachwalać? Pyszne, bardzo aromatyczne, w sam raz na zimowe wieczory. Niestety wymagają trochę pracy, ponieważ wykrawałam gniazda nasienne bardzo skrupulatnie (chyba nawet za bardzo ;)), po przerobieniu kilograma klęłam niemiłosiernie i miałam dosyć na najbliższy rok.
Dlatego kolejne dwa, przerobiłam na, łatwiejszy w przygotowaniu, mus, który również gorąco polecam.

źródło przepisu: kwestiasmaku.com
z kilograma owoców (przed obraniem) wyszło 9 małych słoiczków

  • kilogram dojrzałych owoców pigwowca
  • kilogram cukru
    (lub inna, dowolna ilość w tych samych proporcjach)

Pigwowca umyć i odsączyć na sitku. Pokroić na ćwiartki, następnie usunąć pestki. Ćwiartki owoców pokroić na cienkie plasterki (ręcznie lub melakserem).
Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 1 - 2 dni w temperaturze pokojowej, aby owoce puściły sok.
Zagotować na średnim ogniu. Gorące owoce przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

Smacznego!

wtorek, 23 października 2018, n_zak

Polecane wpisy