Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Trójwarstwowy blok z ryżem preparowanym

Nasza, spontanicznie przygotowana, przekąska na noc z galą oscarową. Zamiast popcornu. :)
Przy okazji udało mi się odzyskać trochę miejsca na półce przeznaczonej na słodkości, które to, w ostatnim czasie, zajmowała gigantyczna paczka ryżu. ;)
Kolejne warstwy bloku - wytrawna czekoladowa, bardzo słodka krówkowa i delikatna kokosowa, bardzo dobrze, że sobą współgrają. Polecam!

warstwa z gorzkiej czekolady

  • 60-70 g ryżu preparowanego
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 50 g masła
  • 30 g miodu

warstwa krówkowa

  • 60-70 g ryżu preparowanego
  • 250 g krówek
  • 50 g masła

warstwa kokosowa

  • 60-70 g ryżu preparowanego
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g mleka w proszku
  • 50 g masła
  • 15 g miodu

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednym naczyniu rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) gorzką czekoladę, 50 g masła i 30 g miodu, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W drugim rozpuścić, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, krówki i 50 g masła, także przestudzić kilka minut.
W trzecim podgrzać śmietankę kokosową, białą czekoladę, 50 g masła i miód, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Do każdej masy dodać porcję ryżu preparowanego i mieszać, aż wszystkie ziarenka będą dokładnie obtoczone.
Przełożyć na blachę kolejno: warstwę z gorzką czekoladą, z krówkami i kokosową, każdą delikatnie wyrównać, a po ułożeniu wszystkich przycisnąć, aby warstwy się scaliły.
Schłodzić przez minimum 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

środa, 25 lutego 2015, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/25 23:56:00
Robiłam kiedyś dwukolorowy i już był bardzo dobry. Ale Twój wygląda o wiele ciekawiej. I ten kokos kusi :)
-
2015/02/26 08:31:51
Pięknie wygląda i smacznie.
Robiłam kiedyś brownies z ryżem preparowanym. Pamiętam, że było pyszne. Pozdrowienia :)
-
2015/02/26 08:58:08
Baaaardzo podoba mi się taki pomysł:))
-
2015/02/26 15:15:42
Świetnie to wygląda, ja pamiętam blok z czystego kakao, mleka w proszku i połamanych herbatników... co to był za smak... a ten ryż to ostatnio chyba jadłem pod sklepikiem szkolnym, w takim ordynarnym foliowym woreczku, z papierkiem, gdzie były informacje o producencie.
Naszła mnie ochota, chyba wyskoczę do sklepu po produkty!
Pozdrawiam
-
2015/02/26 20:17:58
Bardzo elegancka wersja prostego deseru :) Pyszności :)
-
2015/03/03 11:28:23
może być smaczne, trzeba skosztować:)
-
2015/03/08 09:51:51
wow banalnie proste i smaczne, zapewne przesłodkie :) ale ja to uwielbiam i moim synowie również
-
2015/03/11 20:21:43
efektowne i słodki, coś dla mnie, pozdrawiam
-
2015/03/15 22:52:44
Przepis wypróbowałem i naprawdę jest pyszne! Warto go zrobić. Autor naprawdę dobrze opisał cały proces
-
2015/03/16 09:52:48
Wygląda świetnie i na pewno tak też smakuje :)
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
-
2015/03/17 23:16:09
od razu przypomniały mi się ryżowe szyszki z dzieciństwa :D do nabycia tylko i wyłącznie w sklepiku szkolnym. Świetny pomysł, z pewnością wypróbuję :)
-
2015/03/18 09:30:50
bałem się, że nie potrafie ale wyszło rewelacyjnie, smakuje również genialnie
-
2015/03/23 15:39:16
Uhuhu :D Wygląda wspaniale :D Będzie świetną nagrodą jak ogarnę składanie pitu przez internet. Trzeba sobie jakoś umilać czas ;)
-
2015/03/24 12:46:16
Pięknie to wygląda, a jak musi smakować :) za chwilę święta - może coś takiego dla żonki zrobię :)
-
2015/03/24 17:28:24
Bardzo fajny pomysł i zapewne pyszne ciasto dzieci pewnie chętnie zjedzą
-
2015/03/26 11:49:07
Niestety za pierwszym razem mi nie wyszedł, ale za drugim już tak. Ogólnie za ryżem nie przepadam, ale wyszło rewelacyjne !
-
2015/03/30 19:32:18
Pyyychaaa! Ależbym zjadła coś takiego!
-
2015/04/03 13:05:46
Na pewno znajdzie się w moim menu na tegoroczną Wielkanoc. Moje maluchy go uwielbiają.
-
2015/04/23 09:31:22
a mi niestety nie przypadł do gustu, jednak ryż zdecydowanie nie jest moim ulubionym smakiem, także pewno dlatego :)
-
2015/04/30 14:58:12
Wielowarstwowego deseru z ryżem preparowanym jeszcze nie próbowałam. Jestem miłośniczką wariantu z czekoladą mleczną, ale gorzką też nie pogardzę :). Jak dla mnie warstwa krówkowa będzie za słodka, a warstwę kokosową zastąpiłabym migdałową.
-
2015/05/18 17:27:33
smakuje zupełnie jak ryżowa szyszka :) idealnie imituje ten smak ;) doskonałe do pamiętam ze szkoły ;) codziennie na przerwie stało się w kolejce po tę szyszkę :)
-
2015/07/15 20:06:35
Jadłem podobny, pyszne :-)
-
2017/11/17 09:58:28
Bardzo fajne ciasto, or tort. No nie wiem jak to nazwać. Mimo to bardzo smaczne to jest; )