Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort ananasowy

Została mi powierzona, bardzo odpowiedzialna misja upieczenia tęczowego tortu urodzinowego. :)
Ponieważ nie mogę się pochwalić specjalnym doświadczeniem w tej materii, upiekłam kilka kolorowych blatów na próbę. A jak już były biszkopty, szkoda było ich nie wykorzystać...  
Wyszedł z tego całkiem fajny tort ananasowy. Bardzo łatwy do wykonania. Lekki, idealnie wyważony - słodki biszkopt i niezbyt słodki, lekko kwaskowaty krem. Dodatkowo całość bardzo miła dla oka. :)

Klasyczny tort ananasowy

źródło inspiracji: mojewypieki.com

biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Trzy tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich po 1/3 ciasta*.
Piec przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni (piekłam trzy biszkopty jednocześnie, z termoobiegiem). Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

* Biszkopt można upiec oczywiście w jednej tortownicy i pokroić po wystudzeniu, wtedy czas pieczenia wydłużyć do około 40 minut.

 krem

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 3 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 2 niewoskowanych cytryn
  • około 350 g ananasa z zalewy (można użyć też dojrzałego świeżego ananasa)

Ananasa z zalewy dobrze odsączyć, a następnie wyłożyć plastry na kilku warstwach ręcznika papierowego i dokładnie odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Po osuszeniu pokroić drobno.
Składniki powinny być dobrze schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić, używając trzepaczki do ubijania białek, pod koniec ubijania dodając cukier puder i skórkę z cytryny.
Krem z mascarpone i kremówki podzielić na pół. Jedną część odłożyć do wykończenia tortu, drugą wymieszać z ananasem.

ponadto

  • poncz do nasączenia biszkoptów (po 1/3 szklanki soku z cytryny, soku ananasowego i wody - wymieszanych)
  • płatki (chipsy) kokosowe
  • kwiaty z suszonego ananasa do dekoracji

Poszczególne blaty nasączać ponczem i przekładać kremem z ananasem: dolny blat położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować połową kremu, następnie to samo uczynić kolejnymi blatami, wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietankowym. Boki wykończyć chipsami kokosowymi, wierzch ozdobić kwiatami z ananasa.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

***

Tort w wersji kolorowej

biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
Ciasto podzielić na trzy części, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.*
Trzy tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto.
Piec przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni (piekłam trzy biszkopty jednocześnie, z termoobiegiem). Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

* Ponieważ mam barwniki w proszku i bałam się, że nie wymieszają się równomiernie, masę jajeczną podzieliłam na trzy równe części. Do każdej dodałam po szczypcie barwnika, a dopiero później do każdej masy dodałam po 1/3 mąki.

Kolejne kroki - jak w klasycznym torcie opisanym powyżej.

Smacznego!

sobota, 21 lutego 2015, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/21 13:41:22
Wygląda rewelacyjnie. Bardzo mi się podoba.
-
2015/02/21 21:58:37
Pięknie się prezentuje ! Wygląda bardzo efektownie :)
-
2015/02/22 16:31:29
Niesamowity widok, kolory takie że aż ślinka leci, zwłaszcza w kontekście wyczekiwanej wiosny:)
-
2015/02/22 20:32:59
Woooow! Niesamowicie wygląda! Wspaniały po prostu.
Uściski Natalko :*
-
2015/02/23 19:18:47
Piękny! I ta delikatna dekoracja, i zielono-żółty środek :)
-
2015/02/24 21:57:32
Kolejne dzieło sztuki u Ciebie - cudowny jest! :D
-
2015/03/09 11:39:29
Moja dziewczyna ostatnio kupiła tort ananasowy w Piotrze i Pawle . Przepyszny i dzięki połączeniu z dużą ilością śmietany nie był taki suchy. A jeśli chodzi o kolorowy. To widziałem i takie wersje z całą gamą kolorów. Niestety nie mamy tak dużo czasu. Tym bardziej szacun.
-
2015/03/10 21:54:35
Lubię takie warstwowe ciasta i jeszcze jak są kolorowe to wprost bajecznie
-
2015/03/18 18:30:34
wygląda przepięknie, idealny tort na świeta
-
2015/03/26 12:11:37
O ja! Czy te kolory to aby zdrowa strawa?
-
2015/04/08 11:19:39
Torcik jak widać jest bardzo pracochłonny ale za to wygląda obłędnie jest po prostu idealny
-
2015/04/12 23:38:37
wystarczy zamiast mąki pszennej tylko ziemniaczanej dać, lub ewentualnie mąki migdałowej i wspaniałe ciasto bezglutenowe będzie :)
-
2016/05/16 14:07:52
Torcik wygląda super i tak też smakuje.