Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kokosowo-pomarańczowy

Planowałam po raz kolejny upiec sernik z żurawinami i marcepanem, ale zanim dotarłam do kuchni, wymyśliłam nowy. ;)
Świetnie się prezentuje, jest delikatny, kremowy, z lekką kokosową nutą, to także kolejny sernik, któremu zdecydowanie służy dłuższy pobyt w lodówce - najbardziej smakował mi ostatni kawałek, jakieś 4-5 dni po upieczeniu - dlatego możecie go przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem.

spód kokosowo - pomarańczowy

  • 250 g ciasteczek owsianych z orzechami
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła 
  • szklanka konfitury pomarańczowej

Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut). Następnie na schłodzony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić konfiturę.

masa serowa

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 jajka
  • 50 ml malibu
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać śmietankę kokosową i malibu, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

ponadto

  • 2 galaretki (użyłam pomarańczowej i cytrynowej)
  • 400 ml świeżego gęstego soku (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, zmiksowany z mango, bananem i jabłkiem)

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Następnie wymieszać dokładnie z sokiem owocowym. Tężejącą galaretkę wylać na sernik, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

niedziela, 01 lutego 2015, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/01 01:08:45
Piękny sernik i do tego pomarańczowo - kokosowy. Uwielbiam takie zestawienia smakowe.

Pozdrawiam
-
Gość: An etka, *.play-internet.pl
2015/02/01 12:12:21
Czy śmietankę kokosową można kupić w puszce, tak, jak mleko kokosowe ??
-
2015/02/01 19:47:18
prezentuje się wprost obłędnie!! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
-
2015/02/01 23:31:30
Anetka, tak - w sklepach typu 'kuchnie świata'.
-
2015/02/01 23:55:47
Ciekawy :) Muszę w końcu wypróbować dodatek mleka skondensowanego do sernika :)
-
2015/02/02 08:21:10
Piękny sernik, piękne zdjęcia.
Pozdrowionka :)
-
2015/02/02 10:40:56
Ale piękności! :D Musi być pyszny :)
-
2015/02/02 16:30:16
Mmm, pyszny musiał być :) I pięknie wygląda, tak optymistycznie :)
Cudną masz paterę :)