Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rosyjski rosół z szafranem

Propozycja na niedzielny obiad. Rosół z prawdziwej wiejskiej kury, nietypowo przyprawiony, bardzo aromatyczny. Ponieważ czekało nas jeszcze drugie danie, rosół jedliśmy bez makaronu, oprószony tylko świeżo mielonym pieprzem, ale polecam przygotować do niego domowy makaron.
Ponieważ nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości rosołu, kilka porcji mrożę, to dobra baza do przygotowywania pomidorówki czy zup kremów.

źródło przepisu: stolikwkropki.pl

  • niewielka kura (1 1/2 - 2 kg)
  • 5 marchwi
  • sporych cebula
  • 3 niewielkie pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • szczypta szafranu  (ok. 15 nitek)
  • ok. 10 sztuk goździków
  • laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 4 litry wody

Kurę umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa: marchew, cebulę i korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić solą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy), przyprawy: pokruszony szafran, cynamon, goździki, pieprz i ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach szafranu.
Rosół podajemy z makaronem, z pokrojoną w talarki marchewką i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

piątek, 06 lutego 2015, n_zak
Tagi: drób szafran

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/07 20:34:07
Mmm, musi być aromatyczny! :)
-
2015/02/16 11:05:19
To musi być pyszne, ale koniecznie z makaronem :D
-
2015/03/15 23:07:17
To się rodzinka zdziwi - co to za rosół? :)))
-
2015/03/18 14:34:16
Przepis sprawdzę w weekend.
-
2015/04/21 08:06:45
szczerze powiedziawszy nie dodałbym nigdy do rosołu laski wanilii, ale skoro piszecie że jest wspaniały smak to chyba się skuszę i wypróbuję przy najbliższej okazji
-
2015/05/13 23:51:49
Całkiem ciekawy przepis na rosół. Tym bardziej, że z szafranem nabiera zupełnie innego aromatu a i sam smak jest równie wyjątkowy.