Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka karobowo-gryczane

Upiekłam je w ramach eksperymentu i pokochałam od pierwszego kęsa. Są przepyszne, chrupiące i przede wszystkim zdrowsze, niż klasyczne ciastka czekoladowe. Spróbujcie koniecznie! :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • lekko czubata łyżka karobu (proszku)
  • 2 łyżki karobu (melasy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 40 g jasnego cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady

Kaszę gryczaną zmielić ma mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę (można to zrobić także w malakserze). Dodać melasę, czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.

Smacznego!

środa, 04 lutego 2015, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: always fit, *.konin.mm.pl
2015/02/09 11:22:48
Widzę że twoja fascynacja melasą ciągle trwa. Też ja uwielbiam, ale zastanawiam się czy trzeba trzymać ja w lodówce po otwarciu i jak dlugo można ja trzymać