Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy z jarmużu

Choć fascynowały mnie od dawna, pierwsze przygotowałam przez przypadek, kiedy to kawałki jarmużu dodałam do domowej pizzy. :) Bardzo mi wtedy zasmakowały i dlatego, chwilę później, przygotowałam kolejną porcję. Są naprawdę smaczne, delikatne i bardzo chrupiące. Można je jeść jako przekąskę albo stosować jako dodatek do innych dań.

źródło inspiracji: www.jadlonomia.com

  • pęczek jarmużu
  • płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • świeżo mielona sól morska
  • 1-2 łyżki oliwy

Liście jarmużu umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm (w przypadku jarmużu paczkowanego, wystarczy go przebrać, usuwając kawałki ze stwardniałymi włóknami). W dużej misce wymieszać oliwę z papryką. Wsypać jarmuż i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie liście. Następnie ułożyć je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Oprószyć świeżo mieloną solą.
Piec przez 5 -7 minut w temperaturze 150 stopni, aż będą chrupkie (pod koniec pieczenia obserwować czy nie zaczynają ciemnieć - przypalają się bardzo szybko).

 Smacznego!

czwartek, 05 lutego 2015, n_zak
Tagi: jarmuż

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/05 08:53:28
Potwierdzam, są rewelacyjne w smaku i tak fajnie chrupią :))) Ostatnio zajadam się nimi na potęgę i nawet mąż je uwielbia! :)))
-
2015/02/05 09:11:51
Wow, pięknie wyglądają i na pewno są zdrowe :)
Zapraszam na www.multisale.com.pl
-
2015/02/05 09:46:06
Kraina miodem płynąca, mój je, ale chyba boi się wyrażać zbytni entuzjazm, z obawy, że jak będzie za bardzo chwalić, tylko zielone jedzenie będzie dostawał :)
-
2015/02/05 17:18:13
świetne są, szczególnie jako przekąska :)
-
2015/02/24 09:48:57
To dla nich zrezygnowałem z Laysów;p
-
2015/03/07 21:59:38
A to dopiero nowość. W wielu polskich domach by pewnie nie przeszło:) Ja z jarmużu dotychczas tylko jarzynową robiłam. Muszę spróbować.
-
Gość: Anna, *.036.c76.petrotel.pl
2015/11/06 15:47:28
Co to za przepisy z gwiazd czytane. Naucz się zasad gotowania .