Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z budyniem

Do ciast z jabłkami podchodzę na zasadzie: 'chętnie zjem, ale tylko wtedy, kiedy nie ma nic innego do wyboru'. ;) Mam jednak w domu fana szarlotek, więc czasami zdarza mi się jakąś popełnić.
Szarlotka z budyniem jest łatwa w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje, jest też smaczna, ale czegoś mi w niej brakowało. Zasmakowała mi za to bardzo w wersji z dodatkiem świeżych, cierpkich żurawin, które nadały jej trochę charakteru. I taką wersję Wam polecam!

źródło przepisu: mojewypieki.com

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

ponadto

  • 1 1/2 kg jabłek (użyłam szarej renety)
  • ew. 100 g świeżych żurawin
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder - do posypania

Blaszkę o wymiarach około 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście (ewentualnie dodatkowo obsypać żurawinami). Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka, ekstrakt z wanilii i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

poniedziałek, 12 stycznia 2015, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/14 20:18:24
Ależ piękna jest !Uwielbiam szarlotki, szczególnie za ich zapach (z cynamonem, u mnie obowiązkowo musi być cynamon) no i smak, bo uwielbiam jabłka, zatem i ciasta z jabłkami.
Pozdrowionka :)
-
2015/01/19 21:07:18
Mmmm... ależ ona musi być pyszna! ;) Pewnie rozpływa się w ustach :)