Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciastka z tahini

Pyszne, nie za słodkie, kruche i delikatne, z wyraźnym chałwowym posmakiem.
Było trochę zabawy przy ich formowaniu, bo ciasto jest dość suche. Także po upieczeniu ciastka były bardzo delikatne, pierwsze, które chciałam spróbować, zaraz po wyjęciu z piekarnika, rozpadło się na kawałki, dlatego trzeba pozwolić im dobrze wystygnąć.
Polecam, szczególnie miłośnikom chałwy!

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na około 60 ciastek)

  • szklanka tahini
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie i kruche), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

sobota, 31 stycznia 2015, n_zak
Tagi: sezam tahini

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/02 08:22:22
Oj z pewnością by mi posmakowały!
A można zrobić po prostu z chałwą?
-
2015/02/02 08:44:56
Madziu, myślę, że można kombinować, ale tahini ma konsystencje miodu, a mimo to ciasto jest bardzo suche. W przypadku chałwy, trzeba by ją chyba z czymś utrzeć, żeby uzyskać podobną konsystencje i dodać mniej cukru, bo chałwa sama w sobie jest słodka.
-
2015/02/02 14:21:30
Dziękuję Natalko. Po prostu nigdzie nie spotkałam tahini. Gdzie kupujesz?
-
2015/02/02 14:49:56
Ostatnio zrobiłam zapas na Gdańskim Bazarze Natury w Hali Olivii, od Bakra, ale można też zrobić samemu (u Doroty jest przepis), ja w prawdzie jeszcze nie próbowałam, ale mam w planach. :)
-
2015/02/02 15:11:05
Musiały cudownie pachnieć :)