Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z amaretto, marcepanem i żurawinami

Od wielu tygodni chodził za mną sernik z marcepanem. Chodził tak długo, że pomysł zdążył ewoluować wielokrotnie i stanęło na połączeniu marcepana, amaretto i żurawin. Sernik wyszedł delikatny, nie za słodki, z wyczuwalnym aromatem amaretto, przełamany dodatkiem cierpkich żurawin. Do tego prezentuje się bardzo elegancko, w sam raz na świąteczny stół.

A już dziś wszystkim Czytelnikom życzę zdrowych, wesołych, spokojnych i przepysznych Świąt!

ciasteczkowy spód

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 4 łyżki masła
  • 120 g marcepana
  • cukier puder do podsypywania

Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Marcepan rozwałkować na placek o średnicy tortownicy, podsypując cukrem pudrem, wyłożyć na przygotowany ciasteczkowy spód.

masa serowa

  • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • 250 g mascarpone
  • 70 ml amaretto
  • szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g żurawin (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam wcześniej)

dodatkowo

  • 50 g marcepana
  • łyżka wody różanej
  • cukier puder

Twaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać amaretto, ekstrakt i mąki, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawiny.
Marcepan ugnieść z wodą różaną i odrobiną cukru pudru, następnie podsypując cukrem pudrem rozwałkować na cienki placek, pokroić w paski i ułożyć kratkę na górze sernika.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem

Smacznego!

poniedziałek, 22 grudnia 2014, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/22 19:26:38
Wygląda obłędnie! :)
-
2014/12/30 11:04:07
Wspaniały, prawdziwie świąteczny, idealny :)
-
2015/02/02 16:30:59
I ja wcześniej tego cuda nie widziałam...? Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :)