Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu z anyżkami, żurawinami i migdałami - dla gości

A właściwie deser improwizowany, inspirowany tiramisu. Banalnie prosty do przygotowania, niesamowicie smaczny. Zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach, a mała porcja wystarczy, żeby na długo zaspokoić ochotę na coś pysznego. A co najważniejsze jest gotowy w 15 minut, więc świetnie się sprawdzi, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani goście. Chociaż i dla tych spodziewanych polecam, u mnie zawsze się sprawdza. ;)
Rozgrzewający i aromatyczny zestaw, w sam raz na jesień - anyżki - moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa, sycąca masa z wyraźną nutą amaretto, przełamana cierpkimi żurawinami i chrupiące migdały. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze. :)

źródło inspiracji: mojewypieki.com
składniki na 5 niewielkich porcji

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml amaretto
  • ew. szczypta mielonego anyżu
  • espresso wymieszane z amaretto do nasączenia ciasteczek

do podania

  • ciasteczka anyżki*
  • świeża żurawina
  • płatki migdałów

Białą czekoladę rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć z kremówką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, niezbyt długo, żeby nie zważyć masy. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, amaretto i opcjonalnie odrobinę zmielonego anyżu, krótko wymieszać do połączenia składników.
Ciasteczka nasączać w kawie i układać warstwowo, na przemian z masą mascarpone,  w niewielkich pucharkach.
Deser przechowywać w lodówce, przed podaniem ozdobić świeżą żurawiną i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Jeśli deser podawany będzie od razu po przygotowaniu, można dodać łyżkę świeżej żurawiny i podprażonych płatków migdałów na każdą warstwę mascarpone.

//*Jeśli nie lubicie anyżków, użyjcie ciasteczek amaretti lub zwykłych biszkoptów.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do akcji 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', z nadzieją na zestaw niezwykle apetycznych książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

sobota, 08 listopada 2014, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/08 17:44:09
Wow, fantastyczny pomysł! :)
Piękne zdjęcia!
-
2014/11/09 09:47:42
Świetny pomysł! Ja bym się nie oparła takiemu deserowi. Mniam!:)
-
2014/11/13 13:44:28
Ja bym się nie oparła... Boski :)
-
2014/12/06 22:09:46
pięknie wyglądają, a smak to dzisiaj mogę sobie tylko wyobrazić