Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciastka pomarańczowo-orzechowe

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 4/12

Kruchych, maślanych ciastek nie trzeba chyba zachwalać? Tym bardziej takich, zawierających masę bakalii. Jeśli raz je upieczenie, na pewno do nich wrócicie. Wtedy dla urozmaicenia orzechy włoskie możecie zastąpić np. uprażonymi laskowymi lub innymi ulubionymi. :)

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na 2 blaszki ciastek)

  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło (najlepiej zimne), cukier puder, mąkę, żółtko, sól i ekstrakt umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (ciasto można wyrobić także ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką i wyciąć ciasteczka (raczej o regularnych kształtach, gdyż spora ilość bakalii utrudnia wycinanie tych bardziej skomplikowanych). Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Piec przez 10 - 11 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze do 7 dni.

Smacznego!

środa, 15 stycznia 2014, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/15 05:51:53
Przesłodka puszka. A ciasteczka muszą być pycha!