Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura rabarbarowa

Planowałam w minionym tygodniu nadrobić zaległości i pokazać Wam moje tegoroczne truskawkowo - rabarbarowe przetwory. Jak zwykle zabrakło czasu, jednak dziś, mimo małego poślizgu, zaczynamy... :)
Na pierwszy ogień idzie ulubiony rabarbar zamknięty na zimę w słoiku. Pyszny, kwaskowaty i odrobiną wody różanej. Dobry zarówno na kanapkę, jak i przełożenie słodkiego ciasta. Polecam!

  • kilogram rabarbaru
  • 300-400 g cukru
  • laska wanilii
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki wody różanej

Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać cukrem (na początek proponuję 300 g) i sokiem z limonki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do rabarbaru, po czym odstawić na 2-3 godziny, aż puści sok. Zagotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować, często mieszając, aż odparuje nadmiar soku. Pod koniec gotowania dodać wodę różaną i w razie potrzeb dosłodzić. Gorący przełożyć do słoików, zapasteryzować.

Smacznego!

sobota, 20 lipca 2013, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/20 23:30:31
Cóż za cudowna propozycja. Uwielbiam rabarbar, w przetworach również. Śliczne zdjęcia.
:)