Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop różany

Syrop z mniszka, który miał nam służyć przez przyszłą zimę, już się kończy. ;) Szczęśliwie w spiżarni pojawiło się kilka nowych buteleczek, syropy z czarnego bzu, o których już niedługo i mała porcja syropu różanego. Koktajl truskawkowo - malinowy z jego dodatkiem, nie ma sobie równych. :) Polecam!

źródło przepisu: pinkcake.blox.pl

  • 250 g płatków dzikiej róży cukrowej
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru (pół na pół biały i brązowy)
  • sok z połowy cytryny (lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego)

Wodę zagotować rozpuszczając w niej cukier. Wrzątkiem zalać płatki (umieszczone np. w słoiku), dodać sok z cytryny i zamknąć na kilka dni. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonej butelki, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

***

piątek, 29 czerwca 2012, n_zak

Polecane wpisy

  • Syrop truskawkowy

    Nie wiem, czy syrop powstały przy okazji produkcji dżemów (np. truskawek z rumem ), nie cieszy mnie bardziej niż same dżemy. ;) Każdą kolejną partię przygotowyw

  • Konfitura rozana

    Przepis znalazłam u Tatter . Konfiturę proponuję wszystkim Kwiatożercom ! :) 130-150g płatków wonnej róży 750g białego cukru 500g wody sok z 1 cytryny Od płatkó

  • Dukanowski biszkopt z musem rabarbarowo - rozanym

    Udało się! Zjadłam kwiata! ;) Planowałam już w zeszłym roku, przyłączyć się do kwiatowej akcji Pinkcake , ale okazało się, że straszny ze mnie mieszczuch, a w c

  • CUKIER RÓŻANY

    Po dniu kobiet zostały mi płatki róż i postanowiłam zrobić cukier różany. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotę na swoim blogu: http://doowa.blogspot.co

Komentarze
2012/06/29 09:15:33
Marzy mi się taki syrop, może w weekend znajdę róże :)
-
2012/06/29 09:39:24
Ale trafiłam:) Super. Właśnie rozmyślałam nad sensownością robienia domowych przetworów i wyszło mi, że tylko kwiatowe się opłaca;)
-
2012/06/29 22:57:13
Wspaniały! Z róży nie robiłam. Ostatnio robiłam syrop z kwiatów czarnego bzu, też mi się już kończy. Pyszny. A taki różany to musi fantastycznie pachnieć! :-)
-
2012/06/30 21:03:54
aaaaa!
zachwycam się tylko.. xd
-
2012/07/23 14:03:58
To taki syrop, jak potrzebny jest do przepisów arabskich słodkości. Może jednak pomyśleć o jego zrobieniu. Zawsze wodę różaną można by było z tego zrobić, jak myślisz?
-
2012/08/04 23:18:25
Kolor absolutnie niesamowity! Obledny wrecz :))

Pozdrawiam!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/03 17:05:47
Przepiękny kolor. A ile można przechowywać taką wodę różaną w lodówce?
-
2012/09/03 17:14:17
U mnie nie postała zbyt długo, bo miałam tylko małą buteleczkę, ale myślę, że nawet do roku można przechowywać.