Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Biala kielbasa w sosie chrzanowym

Na zakończenie wędrówki po Polsce, zapraszam na nasze rodzinne Kujawy. Na początek szybki obiad, a później, jak czas pozwoli, to także pyszny deser. :) Polecam!

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 800 - 900 g białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sos
  • spora cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu i cukru
  • szklanka wywaru z kiełbasy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Osoloną wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.
Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką. Wlać przecedzony wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą. Dodać starty chrzan i śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje kiełbasę.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

***

Przpis dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

czwartek, 17 listopada 2011, n_zak
Komentarze
2011/11/17 20:27:07
O popatrz, u mnie też niedawno była biała kiełbaska,ale w piwie :)
W chrzanowym sosie zapewne także pyszna, bo chrzan swietnie do białej pasuje:)
-
Gość: adrian, 244-214.199-178.cust.bluewin.ch
2014/01/13 19:57:59
polecam przepis - wyszło bardzo dobrze
pozdrawiam Adrian