Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowe muffiny orkiszowe / mrozona kawa cynamonowa

Idealny zestaw - zmrożona kawa i jeszcze ciepłe babeczki. Szczególnie te, przygotowane na bazie mąki orkiszowej - są jednymi z lepszych, które jadłam...

Bananowe muffiny orkiszowe

źródło inspiracji: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
składniki na 6 dużych muffinek

  • niepełna szklanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 50 g posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam nerkowców)
  • jajko
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże, dojrzałe banany

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej płynne. Banany rozgnieść widelcem, dodać do płynnej masy, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

*** 

Mrożona kawa cynamonowa

  • 500 ml zimnego mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 20 ml ulubionego likieru na bazie mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe, która rozpuszcza się w zimnym mleku)
  • cukier trzcinowy do smaku
  • łyżka cynamonu

do podania

  • pokruszony lód

Kawę z cukrem i cynamonem zmiksować w niewielkiej ilości zimnego mleka. Dodać pozostałe składniki i ponownie szybko zmiksować. Przelać do szklanek wypełnionych do 1/3 wysokości lodem, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

piątek, 03 czerwca 2011, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/03 12:01:00
Sniadanie idealne, bez dwoch zdan!
-
2011/06/03 13:03:08
Pyszniutko tu u Ciebie :)
-
2011/06/03 13:49:58
ta kawa... boszzz... kocham cynamon :D Musze sobie taką kawkę zrobić :)
Nie wspominając już o muffinach :P
-
2011/06/03 14:18:05
Chętnie bym się i ja takiej kawki napiła:)
-
2011/06/03 17:00:00
idealne połączenie! bym mogła mieć takie śniadanie codziennie :D
-
2011/06/03 17:53:34
ależ piękne zdjęcia!
a dostane taką cudną muffinkę? xd
-
2011/06/03 20:23:16
Narobiłaś mi ochoty i na kawę i na muffiny ! :)) Piekne zdjęcia, cudo!:)
-
Gość: xtin, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/03 21:10:58
A ja wolę ciasta... da się zrobić te muffiny w formie ciasta? Czym zastąpić zmielone orzechy?
-
2011/06/04 11:51:01
Śliczne są :) Będę musiała wypróbować w końcu tę mąkę orkiszową tak zachwalaną przez wszystkich.
-
2011/06/04 15:28:03
Wspaniale! Cudne fotki, a muffinki wyglaaja mega apetycznie:)
Wlasnie sobie przypominialm, ze mam gdzies jeszcze maka orkiszowa, musze jeszcze cos z nia upiec;)
-
2012/09/04 12:53:52
Mniam mniam!wygląda to niebiańsko pysznie! tak się zastanawiam, czy udało by się uzyskac taki smak kawy w zamknietej puszcze..uwielbiam mrozona kawę, zwłaszcza latem, ale moje kubki smakowe oczekuja czegoś wiecej niż tylko mdłych kaw w puszcze dostepnych na stacjach czy w supermarkecie. problem w tym, że nie zawsze mam czas na zrobienie sobie takiej codziennej przyjemności...znacie jakieś dobre kawy mrożone w puszcze?czy w ogóle warto je pić?