Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tortille pszenne

 źródło przepisu: "Przewodnik kulinarny. Meksyk", wyd. Pascal
składniki na 18-20 sztuk

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na około 18 części i rozwałkować na cienkie placki, o średnicy około 15 centymetrów. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 45-60 sekund z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się brązowe plamki. 

Smacznego!

***

 

poniedziałek, 30 maja 2011, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/30 19:56:32
wspaniałe tortille :-)
-
2011/05/30 21:17:59
Jakie ładne! BArdzo profesjonalne. :)
-
2011/05/30 21:23:34
ale ladne:)
-
2011/05/31 13:52:25
Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.

Pozdrawiam ;-)
-
2011/07/06 11:09:33
zrobiłam, ciasto szybko się robi i jest dobre, ale ja nie dało rady go bardzo cienko rozwałkować przez co moim zdaniem wyszły trochę za grube, choć nie zmienia to faktu, że to fajny przepis
-
2012/11/08 12:03:26
Trzeba przyznać, że wyglądają wyśmienicie :)
-
Gość: Aa, *.enterpol.pl
2014/02/26 14:22:58
Beznadziejne, patelnia przypalona, tortille niedosmażone ;/ a zdjęcia to chyba kupczych tortilli z supermarketu...
-
2014/02/26 14:48:01
Aa - przykro mi, że nie wyszły. Ale uwierz, nie mam powodu wstawiać zdjęć nie swoich potraw. Tortille są przygotowane własnoręcznie, na patelni do naleśników, dokładnie wg przepisu.
Tu smażyła je inna blogowiczka: niebieskapistacja.blox.pl/2011/07/Tortille-pszenne-porownanie-dwoch-przepisow.html i też wyszły. No chyba, że zaopatruje się w tym samym markecie :)