Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort chalwowy

Podwójnie urodzinowy, podwójna niespodzianka - dla mamy i córki - z odpowiednią ilością motylków i "różyczek". :)
To moja pierwsza zabawa z masą cukrową i... już wiem, że zdecydowanie się do tego nie nadaję. Szczerze podziwiam cudeńka, które można z niej stworzyć. Jednak to poziom wtajemniczenia, którego nigdy nie osiągnę, więc pokornie wrócę do dekoracji owocami, bakaliami i czekoladą. No! może poza jednym małym wyjątkiem - ciacha, którego nie mogę sobie wybić z głowy, a przy którym masa cukrowa odegra kluczową rolę... ;)

Tort chałwowy

źródło przepisu: tortowomrufkowo.blogspot.com

ciasto czekoladowe

  • kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • szklankę cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • cukier waniliowy (dałam ekstrakt z wanilii)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki

Masło, kakao, mleko i cukier zagotować, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki o średnicy około 20 cm .
Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odwrócić "do góry nogami" i pozostawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

masa chałwowa

  • 250 g masła
  • 300 - 350 g chałwy waniliowej
  • łyżka ekstraktu z wanilii

ponadto

  • 400 g wiśni (u mnie 200 g mrożonych i 200 g z syropu)
  • syrop z wiśni do nasączenia

Wszystkie składniki ubić mikserem na gładką i puszystą masę.
Wiśnie osączyć na papierowym ręczniku (mrożone rozmrozić).
Pierwszy blat delikatnie nasączyć, posmarować 1/4 masy i równomiernie rozłożyć połowę wiśni. Przykryć kolejnym blatem i powtórzyć procedurę. Nałożyć ostatni, delikatnie przygnieść i nałożyć resztę kremu na górę i boki.

Masa cukrowa

źródło przepisu: atinabc.blox.pl

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
     

Żelatynę rozpuścić w wodzie (ciągle mieszając). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop się NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.

Jeżeli dekoracja na tort będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i część przygotować białą, a część kolorową. Jeśli po dodaniu barwnika masa będzie bardziej klejąca, dosypać jeszcze trochę cukru pudru.
Masy tej nie chowa się do lodówki, bo zrobi się twarda jak kamień. Od razu po przygotowaniu należy nałożyć ją na tort, masa szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.

Smacznego!

wtorek, 10 maja 2011, n_zak
Komentarze
2011/05/10 18:56:57
tort chałwowy, mniam! cudownie go ozdobiłaś :)
-
2011/05/10 19:04:44
wygląda cudownie !
-
2011/05/10 22:00:19
Opadła mi szczena i do teraz ją zbieram. Tort jest przepiękny, oryginalny, niesamowity. Naprawdę pięknie zrobiony i pewnie równie smacnzy
-
Gość: infedele, host60-54-static.90-82-b.business.telecomitalia.it
2011/05/10 22:31:15
ależ to jest dziecinny i plastikowy wygląd a nie ma nic wspólnego z pięknem. kopiuj i wklej tandetne ozdóbki. Ale pewnie przepyszny :)))
-
2011/05/10 22:46:11
Infedele, dziecinny i plastikowy - owszem, ale radochę miał sprawić głównie dziesięciolatce - sprawdził się doskonale :)
-
2011/05/10 22:55:52
Bardzo mi się podoba dekoracja tortu, świetny pomysł Natalko ! Pewnie dziewczynka była zachwycona :)
Uściski:*
-
2011/05/11 00:09:59
Znalazlam w koncu chalwe wiec i mase chalwowa moge wykorzystac. Brzmi ciekawie. A masa... pierwsze koty za ploty. Nastepny tort z ta masa bedzie latwiejszy w przygotowaniu. To tylko kwestia wprawy i wyczucia materialu :)
-
Gość: szara skarpetka, 90-156-32-95.internetia.net.pl
2011/05/11 07:32:46
Zastanawia mnie tak duża ilość proszku do pieczenia,czy to nie za dużo - 2 łyzki ?
-
2011/05/11 07:41:39
Skarpetka, za oryginalnym przepisem dałam dwie płaskie łyżki i ciasto ładnie wyrosło, a proszek nie był wyczuwalny, więc myślę, że jest ok.
-
Gość: infedele, host5-90-static.118-81-b.business.telecomitalia.it
2011/05/11 08:49:46
nie chciałem urazić, ale podtrzymuję opinię dot estetyki. Niestety masowa produkcja, globalizacja, Barbie'zacja doprowadziła do tego co przecież widzicie w pokoju dziecinnym. zabawki, mebelki, ...ciasta.. anonimowe plamy kolorów słodziutkich jakby wypadły z torebki z żelkami. dużo czerwieni, intensywnego żółtego, różowego, niebieskiego, żarówiastej zieleni. I dzieciaki są pobudzone, nerwowe, ADHD.. Ale jeszcze raz - nie jestem trllem czy frustratem, szkoda mi tylko ograniczania środowiska dzieci do palety kolorów z marketu. Powodzenia w odkrywaniu smaków i kolorów :) Oczy też chcą się najeść
-
2011/05/11 09:54:23
Jak dla mnie tort wygląda cudownie, na pewno 10 latka miała wiele radości. Jak dla mnie nie jest przekombinowany, jest stonowany i słodki, nie tylko w smaku :)
-
2011/05/11 11:42:03
Piękny, wiosenny, kolorowy. I zapewne przyjemna porcja słodkości :)
-
2011/05/11 13:08:55
Infedele, rozumiem o czym mówisz :) Jeśli rozejrzysz się po moim blogu, zobaczysz, że takie podejście jest mi zdecydowanie bliższe :)
Nie zgadzam się jednak, że ten tort można postawić na równi z niektórymi koszmarkami dla dzieci, aktualnie bardzo popularnymi. Jest kolorowy, może infantylny, ale, według mnie, nie straszy wyglądem, nawet tych bardziej wymagających. Miałam ochotę na eksperyment, spróbowałam, sprawiłam obu paniom przyjemność, przy okazji pokazałam, co z tego wyszło, ale, jak pisałam już wcześniej, była to epizodyczna przygoda i mogę zagwarantować, że nie wywrze ona wpływu na rozwój poczucia estetyki najmłodszego pokolenia moich najbliższych. :)
Pozdrawiam!
-
Gość: hirilth, host-94-231-62-252.ip.jarsat.pl
2011/05/12 18:29:46
najpiękniejszy tort jaki w życiu widziałam :)
-
2011/05/15 15:26:32
śliczny:) taki kolorowy i wiosenny:) pomysł na dekoracje z motylkami świetny:)

może jeszcze zmienisz zdanie, bo ten tort naprawdę wygląda ślicznie:)
z dekoracją masą cukrową jest tak, że nie wszyscy ją lubią i ja się nie dziwię, ale jaki jest zachwyt małego jubilata, gdy widzi taki tort - dla czegoś takiego warto się napracować:)