Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Jezyczki sedziego (wg diety Dukana)

źródło przepisu: grumko.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 2 duże bakłażany

nadzienie

  • 900 g mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)
  • średnia posiekana cebula
  • łyżeczka soli
  • łyżeczki pieprzu

sos

  • duża posiekana cebula
  • puszka pomidorów
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przecier, sól, pieprz oraz kurkumę. Dolać bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.
Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.

Smacznego!

***

Tym irakijskim przepisem rozpoczynam podróż "Z Widelcem po Azji".

***

Przypominam, że już w najbliższą sobotę, od godziny 15.00 na portalu www.ipla.tv. Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają na pierwsze w historii pieczenie na żywo! :)

czwartek, 10 marca 2011, n_zak
Komentarze
2011/03/11 04:49:45
My ilość tłuszczu ograniczyliśmy piekąc wcześniej bakłażany, a nie smażąc.
Miło popatrzeć i powspominać, bo to smaczne i ładnie wyglądające danie;-)
-
2011/03/11 06:38:11
Bardzo mi się podobało u Grumków , u Ciebie także Natalko wyglądają obłędnie smacznie! Musze je zrobić :))
Buzia:*
-
2011/03/11 13:56:30
śmieszną mają nazwę:-)
-
Gość: Agata, 89-77-17-11.dynamic.chello.pl
2011/03/15 22:31:17
Chciałam się tylko upewnić - używamy aż 3 słoiczki przecieru?? P.S. Świetne przepisy
-
2011/03/15 22:48:30
Agato, jeden oczywiście, już poprawiam :) (ale jak dasz trzy malutkie, to też będzie dobrze ;))