Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki (wg diety Dukana)

Długo nie mogłam znaleźć, tego właściwego, przepisu na dukanowskie bułeczki (a ochota na kanapki nie ustępowała :)). Te powstały przypadkiem, w ramach eksperymentu i okazały się strzałem w dziesiątkę. Polecam!
A radość z prawdziwej kanapki na śniadanie - nie do opisania. :)

składniki na 4 porcje (lub 8 klasycznych muffinek)

  • 10 czubatych łyżek otrąb zmielonych na mąkę
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 g serka wiejskiego
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ew. ulubione przyprawy czy zioła
  • sezam do posypania

Składniki dokładnie wymieszać, aż wszystkie będą wilgotne. Przełożyć do formy na muffinki.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić przed przygotowaniem kanapek, ciepłe mogą się kruszyć.

Smacznego!

***

Przypominam też, że 12-go marca od godziny 15.00 na portalu www.ipla.tv. Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają na pierwsze w historii pieczenie na żywo! :)

wtorek, 08 marca 2011, n_zak
Komentarze
2011/03/08 20:11:56
Ale pięknie wyglądają! I muszą świetnie smakować. Kiedyś robiłam chleb dukana. Inny, ale bardzo smaczny :)
-
2011/03/08 20:17:55
Wyglądają tak, że aż ślinka leci:)
-
2011/03/08 20:40:59
bułeczki wspaniałe, wypróbuję z pewnością! wyglądają jak mini chlebki ;)
a te kanapeczki, apetyczne niezwykle :D
pozdrawiam ciepło!
-
2011/03/08 21:39:48
Śliczne te bułeczki Natalko :) Fajnie ,ze udało Ci się stworzyć coś tak wspaniałego :)
Pozdrawiam:)
-
2011/03/09 12:19:50
no bardzo bardzo te bułeczki, szczególnie przełożone czymś pysznym jak na ostatnim zdjęciu! :)
-
2011/03/09 13:54:28
poproszę odrobinę ;)
-
2011/03/09 15:34:57
buleczki apetycznie wygladaja, a kanapeczka smakowicie:)
-
2011/03/10 12:36:51
Te bułeczki są super! robię je w wielu kombinacjach :))
Powiedz mi moja Droga, gdzie kupiłaś takie foremki? bo poluję na nie od dłuższego czasu :(
-
2011/03/10 13:25:44
To foremka z Lidla, jedna duża z 6 wgłębieniami. Takie pojedyncze foremki też bym chciała, ale jeszcze nigdzie nie spotkałam. :/
-
2011/03/10 15:01:02
n_za dziękuję za odpowiedź. Już wiem, gdzie po pracy pojadę. Kiedyś te małe foremki widziałam w jednym z hipermarketów,ale nie pamiętam gdzie :( ehhh będę musiała się zadowolić tą pojedynczą ;)
-
2011/03/11 14:31:40
no właśnie mnie też foremki interesują ;) zastanawiam się czy można całośc upiec w jednej keksówce...a wyglada pysznie!!!
-
2011/03/11 14:40:35
Jukejka, obawiam się, że takie upieczone w jednej keksówce mogą się za bardzo kruszyć. Polecam jednak w rozmiarze muffinkowym. :) Ale jeśli spróbujesz, to koniecznie daj znać, jak wyszło!
-
Gość: marlenamichalik, duc186.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/18 09:59:23
nie wyszły mi. w ogóle mi nie wyszły. już tysiąc razy próbowałam robić chleb, bułeczki z różnych przepisów. i nic. a tak tęsknie za kankami. :(
www.cosmicdust.blox.pl
-
2011/03/18 13:06:59
Marlena, nie mam pojęcia dlaczego nie wyszły, mi też czasami z różnych przepisów nie wychodziły w ogóle, ale z tych pokazanych na blogu, korzystam regularnie i zawsze wychodzą.
-
Gość: malena, 89-76-161-121.dynamic.chello.pl
2011/03/21 11:55:47
Mi za to wyszły:). Zrobiłam zgodnie z przepisem, ładnie wyrosły, w smaku są dobre, ale jeszcze trochę poeksperymentuje z różnymi przyprawami/dodatkami :). Robiłam w foremce na muffinki.
-
Gość: zazuZorka, 87-207-138-176.dynamic.chello.pl
2011/04/07 08:36:16
genialne! zrobiłam i właśnie zajadam sie normalymi, typowymi kanapkami a tak tęskniłam:) a wie ktoś może ile jedna taka bułeczka ma kalorii? pytam bo moja koleżanka jest na diecie tysiąc kalorii a chętnie podkradła by mi trochę tych bułeczek:D
-
Gość: zazuZorka, 87-207-138-176.dynamic.chello.pl
2011/04/07 08:37:10
genialne! zrobiłam i właśnie zajadam sie normalymi, typowymi kanapkami a tak tęskniłam:) a wie ktoś może ile jedna taka bułeczka ma kalorii? pytam bo moja koleżanka jest na diecie tysiąc kalorii a chętnie podkradła by mi trochę tych bułeczek:D
-
2011/05/02 22:56:27
Bułeczki świetne:) Robię już od kilku dni.
-
Gość: padlina, 77-254-144-72.adsl.inetia.pl
2011/05/08 10:16:23
Przepis godny polecenia. Bułeczki wychodzą baaaardzo smaczne. Ja lekko zmodyfikowałam recepturę - dodałam trochę mniej mleka i skrobi, bo były dla mnie zbyt wilgotne :) Na wierzch sypię sezam i czarnuszkę - mniam :D
Dzięki za fajny przepis :-)
-
Gość: ewelina.m, 90-156-72-216.internetia.net.pl
2011/05/08 17:16:59
dziewczyny ratujcie, mam ciągle mokre w środku bułeczki po upieczeniu, pomimo, ze zewnątrz juz mocno spieczone, czemu tak??
-
Gość: bartek, 89-74-27-68.dynamic.chello.pl
2011/05/09 11:17:29
A ja mam pytanie, czy te otręby to pszenne czy owsiane :)
-
2011/05/09 11:43:25
Ewelino, one są mocno wilgotne w środki, ale jak przestygną (odparują) to da się je przekroić. Jeśli u Ciebie są zbyt wilgotne, może wydłuż czas pieczenia, żeby zdążyły się "podsuszyć", ale np. po 15 minutach zmniejsz temperaturę, żeby za bardzo się nie podpiekły.

Bartku, ja mam mieszankę otrąb pszennych, owsianych i żytnich, z przewagą owsianych.

-
Gość: , 178-37-75-138.adsl.inetia.pl
2011/05/25 11:21:42
ile mozna jesc dziennie przy 1 fazie?
-
2011/05/25 12:12:23
Ściśle trzymając się zasad - 1 dużą (lub 2 małe).
-
Gość: agakier, aegy41.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/17 18:08:55
Twój przepis jest suuuper!!!! - od dłuższego czasu piekę w foremce do mufinek i muszę przyznać że smakują całej rodzince .Robiłam też w keksówce- wyszedł pyszny chlebek / do środka dodałam prażoną cebulkę/ pozdrawiam
-
Gość: sarah, 81.219.166.2*
2011/08/28 11:39:21
Wyglądają smakowicie :) mam pytanie - ile kcal może mieć 1 taka bułeczka?
-
2011/08/28 12:11:55
Sarah, niestety nie wiem, nigdy nie zajmowałam się liczeniem kalorii. Jeśli bardzo Ci zależy, musisz po prostu posprawdzać w tabeli kalorii poszczególne składniki.
-
2011/09/10 17:06:45
składniki trzeba zagniatać czy miksować? :) i ile trwa przygotowanie ich? pozdrawiam :)
-
2011/09/10 21:45:10
Necia, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką (jak muffiny), trwa to chwilkę :)
Pozdrawiam!
-
2011/09/11 15:30:27
Rozumiem :) mam jeszcze pytanie- czy zamiast skrobii mogę użyć mąkę kukurydzianą? konstystencja musi być idealnie gładka? :) Pozdrawiam :)
-
2011/09/11 15:47:37
Aaa i czy zamiast zwykłego papieru do pieczenia mogę użyć papieru śniadaniowego? Bo gdy użyłam go ostatnio do ciasta to po upieczeniu nie chciał się odkleić ani od spodu ciasta ni od formy :(
-
2011/09/11 22:27:33
Zawsze używam papieru do pieczenia, obawiam się, że śniadaniowy może się nie sprawdzić. Z odklejaniem warto poczekać, aż trochę przestygną, od chłodnych lepiej odchodzi.
-
2011/09/12 19:20:10
czy zamiast skrobii mogę użyć mąkę kukurydzianą? konstystencja musi być idealnie gładka?
-
2011/09/12 20:52:50
No więc, mój chlebek (wlałam do małej keksówki, brak formy na muffinki) czeka na nagrzanie się piekarnika i zaraz okaże się co z tego wyjdzie :) Konsystencja wyszła taka papkowata, dokładnie wymieszałam łyżką, więc myślę, że dobra, no i kupiłam papier do pieczenia, także nie będzie problemu :) Dałam mąkę kukurydzianą zamiast skrobii. Trzymajcie kciuki, żeby wyszło :)!
-
2011/09/13 17:11:07
Oto mój chlebek: img839.imageshack.us/img839/5660/s6300430.jpg
wyszedł ciemny, bo dałam więcej otrębów pszennych, a do środka oregano i teraz pięknie pachnie, w smaku jest przepyszny. Na początku martwiłam się, bo był ciągle wilgotny w środku, ale tak jak mówiłaś to wyparuje z czasem :) Martwię się tylko, że tak mało wyrósł. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)!
-
Gość: ana, 89-73-43-8.dynamic.chello.pl
2011/09/19 19:26:32
A powiedzcie jak robicie - otręby zmielone na mąkę?
-
2011/09/20 11:55:58
W malakserze albo młynku do kawy, niestety trochę to trwa... :)
-
Gość: katiao, aum44.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/21 08:09:59
Bułeczki wyglądają super, ale mam pytanie z foremek do muffinek nie wyjdą takie piękne prostokątne bułeczki:) Jakie to są foremki?
-
Gość: Królewna, aapa245.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/22 17:25:40
Moje bułeczki właśnie się pieką zobaczymy co z tego będzie bo szczerze nie bardzo mi wychodzi pieczenie chleba i innych tego typu Natomiast z moich obliczeń wynika jest to orientacyjna liczba kalorii w zależności np. od wielkości jajka itp. Całość 675-700 kalorii więc w zależności w jakich foremkach zrobimy i ile sztuk wyjdzie taka będzie kaloryczność naszej bułeczki . U mnie sztuk 6 wiec ok 115/sztuka ale za to jakie zdrowe.
-
2011/09/25 10:40:40
hmm ale na dukanie przecież nie liczymy kalorii :) też mnie interesują te foremki! :)
-
2011/09/25 10:47:48
Ale przecież z przepisu może skorzystać też ktoś na innej diecie. :)
Foremka jest z lidla, duża z sześcioma prostokątnymi wgłębieniami, pojawiają się takie od czasu do czasu.
Pozdrawiam!
-
2012/01/07 19:13:28
Właśnie przeglądam blogi w poszukiwaniu przepisów na dietetyczne i zdrowe pieczywo, bo od jakiegoś czasu nie jem białego pieczywa. Podobają mi się te bułeczki :) zakupię skrobię i biorę się za buły! :D
-
Gość: aeiou, host-89-229-72-238.szczecin.mm.pl
2012/01/10 19:24:20
ja dziś zrobiłam muffinki wg tego przepisu i wyszły bardzo takie sobie. nie winię tu przepisu absolutnie. mam wrażenie,że to wina otrąb pszennych jakich dodałam w większości. był to mój pierwszy dukanowy wypiek i być może otręby owsiane dają inny smak, tego jeszcze nie wiem. a może powinnam dać mniej proszku do pieczenia?(moje muffinki wyrosły pięknie,ale ponieważ podzieliłam ilość składników na pół dałam też pół łyżki proszku, może to za dużo?). czy mógłby mi ktoś odp,czy owsiane otręby dają inny smak niż te przenne?może nie jest taki intensywny?z góry dziękuję za odp.
-
2012/01/12 00:35:23
Aeiou, tak owsiane są lepsze w smaku, ale jeśli to Twój pierwszy wypiek to może wydawać się przeciętny, jak zresztą, co tu ukrywać, większość dietetycznych zamienników codziennych potraw, jednak po kilku tygodniach diety, w tęsknocie za zwykłą kanapką będzie smakować zupełnie inaczej. :)
-
Gość: , acg123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/13 21:14:21
1 łuzka proszku do pieczenia czy łyczeczka ????
-
Gość: Angelika, acg123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/13 21:15:04
Łyżka proszku do pieczenia czy łyżeczka ?????
-
2012/01/13 23:43:02
Angelika, jak w przepisie. Otręby są dużo cięższe niż mąka, więc łyżeczka proszku to zbyt mało.
-
2012/02/17 21:30:25
O proszę, właśnie sobie kupiłam tę foremkę w Lidlu :) Pamiętasz może czy piekłaś w niej dokładnie tyle czasu, ile podajesz w przepisie, czy to czas dla standardowych muffin? Bo te wgłębienia jakby nie patrzeć, są sporo większe ;)
-
Gość: MP3, ava196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/09 19:31:19
korzystając z Twojego przepisu właśnie upiekłam chlebek, dodałam 18łyżek otrębów, kostkę sera białego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, jajka, przyprawy, proszek, ziarno sezamu i słonecznika do ciasta i posypałam nimi górę chlebka. Wygląda i pachnie świetnie :)
-
Gość: fiona, 89-73-72-4.dynamic.chello.pl
2012/07/10 13:45:46
PRZEPYSZNE !!
-
Gość: Gosia, ool-4352b724.dyn.optonline.net
2012/11/13 19:54:18
Super przepis,bułeczki wyglądają jak na zdjęciu ,smakują rownież dobrze,przyjemna odskocznia od chleba,dzięki za przepis;)
-
Gość: Weronika, 83-143-103-136.welnowiec.net
2013/01/18 21:34:13
Super mi wyszły, bardzo fajny przepis, ja jedynie zamiast serka wiejskiego użyłam twarogu chudego, na prawde fajna alternatywa zwykłego pieczywa:)polecam
-
Gość: Izka, ip503d4b0f.speed.planet.nl
2013/01/26 20:08:08
Super!!! Przesmaczne!!!!! Dodałam czosnku. Wyszly idealne, suche, chrupiace :)))))
-
2013/03/05 10:04:48
nie wiem dlaczego. ale nic mi z tego nie wyszło, ;( muffinki się zapadły do środka, opadły;( wszytsko zrobiłam jak w przepisie
-
2013/03/05 10:35:32
Gościu, może były pieczone za krótko (piekarnik piekarnikowi nierówny), jak pisałam już we wcześniejszych komentarzach one są stosunkowo wilgotne w środku, ale nie powinny się zapadać.
-
Gość: , abtp198.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/13 17:24:36
Witam, i ja skusiłem się na wypróbowanie przepisu.
Pełna porażka niestety nie dałem do żadnej foremki i się ciasto rozpłynęło nie wiem co mnie zaćmiło :(
A jak się rozpłynęło to nie pomyślałem że na płasko to się szybciej upiecze no i wyjąłem po 26 minutach spaloną podeszwę ale się nie poddaję jutro kolejna próba.
Trzymajcie kciuki
PS czy zamiast tej skrobii kukurydzianej mogę dać więcej otrębów??
-
2013/03/13 23:15:27
Znajdziesz na blogu przepisy na dukanowskie muffinki bez skrobii, jednak osobiście polecam jednak te - smakowały mi najbardziej.
-
Gość: Nataszka, 87-207-163-225.dynamic.chello.pl
2013/04/25 22:21:09
I ja się dzisiaj skusiłam bo wyglądają przepysznie! Niestety nie wyszły mi takie. Wyszły mi o wiele ciemniejsze i strasznie urosły przez co w połowie są poprostu puste i nie bardzo nadaje się to na kanapkę :( Nie wiem czy kolor to wina otrąb, może powinnam dać same owsiane? A puste w środku może są winą zbyt dużej ilości sody bo nie ukrywam, że sypnęło mi się trochę więcej? Jakieś pomysły?
Jutro spróbuję z samych owsianych bo mam chcice na bułeczkę :D
-
2013/04/26 10:23:53
Nataszka, zbyt duża ilość sody mogła dać taki efekt. Mam nadzieję, że tym razem wyjdą.
-
2013/04/28 20:51:19
Witam. Bardzo sie dzis ucieszylam kiedy trafilam w necie na ten przepis. Czym predzej zakupilam foremke do muffinek (dostalam niestety tylko taka do malych na 12 szt.) zeby wyprobowac. Pieklam 25 min w 180 st, wyszly przepyszne :-). Niestety mimo,ze dobrze wystygly, papier bardzo trudno sie odkleja i spora czesc ciasta pozostaje :-(. Jakas dobra rada?
-
Gość: caro, 178.182.67.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/05/12 17:30:32
Witaj, a ile nalezy nakladac ciasta do foremek?