Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mus rabarbarowy z hibiskusem (wg diety Dukana)

Mus jest doskonały, jako dodatek do najróżniejszych placuszków, jogurtów czy serków, ale też, jako samodzielny deser. Hibiskus nie jest tu może niezbędny, ale zdecydowanie pozytywnie wpływa na kolor deseru. ;)

składniki na 2 małe słoiczki

  • 500 g rabarbaru
  • czubata łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • słodzik do smaku

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Zalać odrobiną wody, dodać suszone kwiaty i przyprawy, dusić pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie. Następnie zmiksować razem z żelatyną i posłodzić do smaku. Przelać do słoiczków, jeśli mus będzie miał wystarczyć na dłużej - zawekować.

Smacznego!

środa, 09 lutego 2011, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/09 20:47:35
ciekawa jestem tego hibiskusa :)
fajny kolor!
-
2011/02/09 21:35:49
Super mus! A skąd rabarbar o tej porze roku kochana NAtalko? Chyba miałaś zapasiki w zamrażarce ;)))
Buziole:*
-
2011/02/09 21:39:04
Kuszaco wyglada, chetnie bym siegnela po taki puszny mus:)
-
2011/02/09 21:39:47
To ostatnia porcja, teraz w zamrażalniku pustki - więc czekam na wiosnę ;)
-
2011/02/10 10:24:20
kwaśny rabarbar uwielbiam. a tym hibiskusem mnie zaciekawiłaś.. chyba nawet mam ususzony gdzieś w szafce.. tylko tego pierwszego brak.. niestety.
-
2011/02/10 12:12:50
z hibiskusem!
ależ rozkosznie się zapowiada.
-
2011/02/10 13:01:05
Wszystko w domu mam, oprócz rabarbaru :( Muszę zatem poczekać do lata...