Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort z kremem migdalowym i wisniami

Były już urodziny szwagra, były też teścia, teraz czas na męża... ;)
Przedstawiam tort urodzinowy własnego pomysłu, z niezawodnym biszkoptem Dorotki i kremem migdałowym wg Pierra Herme (z książki "Desery").



biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). 
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec ok. 30-40 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

krem migdałowy:

  • 240 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 200 g mielonych migdałów
  • 300 g creme patissiere (przepis)
  • 220 g bezy włoskiej + 50 g do ozdoby (przepis)

Przygotować creme patissiere. Przykryć i wstawić do lodówki. Przygotować bezę włoską. Wstawić do lodówki, na dolną półkę.
Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Ucierać , aż będzie gładkie i puszyste. Ciągle ubijając stopniowo dodawać mielone migdały. Dodać creme patissiere i wymieszać trzepaczką, następnie dodać bezę włoską i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

do przełożenia:

  • szklanka wiśni w spirytusie
  • szklanka wiśni w syropie + wiśnie do dekoracji
  • 20 ml nalewki wiśniowej + 30 ml syropu wiśniowego
  • 200 g płatków migdałowych

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć nalewką wymieszaną z syropem, wyłożyć i dokładnie rozsmarować 1/4 kremu, a następnie równomiernie rozłożyć po 1/2 szklanki wiśni w spirytusie i syropie. Przykryć drugim blatem. Powtórzyć wszystkie czynności, przykryć ostatnim blatem. Pozostałym kremem dokładnie pokryć wierzch i blaty tortu, następnie posypać płatkami migdałowymi.
50 g bezy włoskiej przełożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić wierzch tortu małymi bezami, na wierzchu każdej umieścić wisienkę.
Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!



wtorek, 16 listopada 2010, n_zak
Komentarze
2010/11/16 01:35:15
Prześliczny...! Taki delikatny, a te wisienki to taki lekki pazur;) Świetny i śliczny!
-
2010/11/16 06:29:12
Wspaniały:)
-
2010/11/16 06:38:50
Wspaniały tort Natalko! Świetny pomysł z kremem migdałowym i wisniami.Bardzo mi się podoba:)
Pozdrowienia:)
-
2010/11/16 07:41:28
Uwielbiam wszystko co migdałowe!
-
2010/11/16 07:58:14
Piękny tort, uwielbiam wszystkie z masą kremową. Wisienki dodają jeszcze więcej uroku ;)
-
2010/11/16 08:31:34
Wspaniały, wygląda jak chmurka :)
-
2010/11/16 09:11:32
piękny tort. Mąż musiał byc przeszczęśliwy :-)
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, http-v.fe.bosch.de
2010/11/16 09:37:55
wspaniały tort!
-
2010/11/16 09:38:19
śliczny, taki delikatny!
-
2010/11/16 12:12:47
Szczęsciarz z tego twojego męza ;) I z wszystkich którrzy jedli ten torcik. Mnie powalił na kolana samym widokiem
-
2010/11/16 13:58:16
Wow, torcik pierwsza klasa :) Pieknie sie prezentuje. Mo i musial byc przepyszny :)
-
2010/11/16 14:10:29
Piękny tort, mnie właśnie czeka robienie tortu dla teściowej na piątek. Pozdrawiam
-
2010/11/16 14:19:55
jejku! w zyciu nie widzialam piekniejszego tortu! sto lat dla Meza! :-))
-
2010/11/16 15:10:40
Przepiękny tort! Klasycznie piękny!
Samego dobrego! Choć przy takiej żonie to chyba oczywiste;)
-
2010/11/16 16:23:27
wyglada przepieknie:) i jak musi smakować pysznie.. mniam:)
-
2010/11/16 17:55:04
Piękny. I dla męża !
-
2010/11/16 18:26:03
ależ piękny!
gratuluję pomysłu, tort na pewno był przepyszny.
-
2010/11/16 20:20:36
fajnie sie prezentuje
piękne zdjęcia
-
2010/11/16 20:33:45
wygląda naprawdę bajecznie!
-
2010/11/16 21:07:42
wow!! bardzo elegancko wyglada i apetycznie :) jak sniezka-cudnie :)

Pozdrawiam :)
-
2010/11/16 21:13:44
CUDO!!! nie mogę się napatrzeć normalnie...
-
2010/11/16 22:31:56
Jakie śliczne zdjęcia i piękny torcik. Udało mi się zrobic cudo na wczorajsze urodziny mojego męża, ale niestety ciemno już było jak był gotowy, zostawiłam troszkę na dzisiaj do obfotografowania przy dziennym świetle, ale ten zachowany kawałek spadł mi na stół, buuuu
-
2010/11/17 12:07:28
Ślicznie dziękujemy, ja za pochwały, Paweł za życzenia :)

Nobleva, chyba bym się zapłakała... ale przynajmniej masz pretekst, żeby przygotować owo cudo jeszcze raz ;)
-
2010/12/01 22:14:50
Bajeczny, żebym ja taki za dwa tygodnie na urodziny miała to bym chyba też się zapłakała. :)