Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy makaron



Domowy makaron to moja piąta propozycja w ramach III edycji zabawy "Gotujemy po polsku!", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.



jajka
mąka (po ok. 100 g na każde jajko + mąka do podsypywania)
łyżeczka masła
sól

Mąkę (ilość w zależności od liczby jajek) przesypać na stolnicę, wbić jajka, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Podsypywać mąką, aż ciasto będzie elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Rozwałkować cienko, położyć na suchej lnianej ściereczce i pozostawić na 10-20 minut do wyschnięcia, po tym czasie przełożyć na drugą stronę i suszyć kolejne 10 minut. Następnie pokroić makaron na ok. 10-centymetrowe pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić poprzecznie na cienkie nitki (aby otrzymać długie nitki, należy rozwałkowany placek zwinąć w rulon i wówczas pokroić).
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut.

Smacznego!

piątek, 05 listopada 2010, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/05 09:25:47
Fajny makaronik:) Będzie do rosołku? :)
-
2010/11/05 09:29:44
Niestety już był - w zeszły weekend, teraz mi tylko zdjęcia zostały ;)
-
2010/11/05 09:30:43
PS. W ten weekend zamierzam dać szanse nielubianemu dotąd krupnikowi ;)
-
2014/11/16 11:35:32
Też, właśnie powoli też przekonuję się do domowego jedzenia. Pierogi przerobione - teraz czas na domowy makaron