Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno (wg diety Dukana)

Rewelacja, że tak nieskromnie powiem ;)
Nie za słodki, orzeźwiający i co najważniejsze - dla Dukanowców. Polecam gorąco!



3 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku do pieczenia
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli

500 g chudego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
350 g jogurtu greckiego
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki żelatyny
laska wanilii
słodzik do smaku

250 g rabarbaru
3 torebki herbaty owocowej (u mnie truskawkowa z wanilią)
sok z połowy cytryny
3 łyżki żelatyny
słodzik do smaku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać ubite białka. Ostrożnie połączyć obie masy. Wylać do tortownicy (ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno).
Piec ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny i odstawić do przestudzenia. Twaróg i jogurt utrzeć na pulchną masę, dodać ziarenka z przekrojonej wzdłuż wanilii i dosłodzić wg upodobań. Dodać żelatynę, połączyć mikserem na najwyższych obrotach. Przelać masę na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
Herbatę zaparzyć w ok. pół litra wody. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, następnie dodać do zaparzonej herbaty. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i podgotować pod przykryciem ok. 4-5 minut. Następnie zalać herbatą z żelatyną, posłodzić do smaku i odstawić do lodówki.
Na ściętą masę serową wylać gęstniejącą galaretkę i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego!



sobota, 12 czerwca 2010, n_zak
Komentarze
2010/06/12 16:32:49
Bardzo Ci dziekuje za ten przepis:) jestem na diecie cukrzycowej i osttanio myslalam o serniku na zimno ale myslalam ze bez cukru nie ma sensu robic a tu voila:) na pewno sprobuje, wyglada pieknie!
-
2010/06/12 16:35:59
Wygląda niesamowicie NAtalko! Alez kusisz!:))
Może mnie skusisz? WspaniałY!:-)
-
2010/06/12 17:51:56
M.dawid, mam nadzieję, że zasmakuje.

Majanuś, rób jeszcze dziś! ;)
-
2010/06/12 19:14:22
zapisuję bo od poniedziałku zaczynam fazę I...
-
2010/06/12 21:53:58
Oj bo się skuszę na bycie na dukanowej diecie :D
-
2010/06/12 23:31:35
Myniolinka, powodzenia!

Polka, na szczęście w drugą stronę jest łatwiej - dietetycznie można jeść i bez diety ;)
-
Gość: truskawa, chello089072185236.chello.pl
2010/06/13 00:10:56
o jejciu ale mi smaka narobilas. A ze poprzedni sernik mi tak smakowal to chyba sie skusze... zwlaszcza ze kilo rabarbaru kupilam.
Jakie parametry ma twoj jogurt grecki? Ja najchudszy jaki znalazlam to carrefour light ale w dalszym ciagu nie zadowala mnie jego dietetycznosc. Moze znasz jakis lepszy?
-
2010/06/13 01:02:29
Truskawa, ja mam aktualnie zapas "maluty" light, ma chyba z 3% tłuszczu, ale myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi :)
-
2010/06/13 08:32:12
ta dieta jest mi zupełnie obca, ale sernik zapowiada się pysznie!
-
2010/06/13 10:07:11
Diety nie popieram, ale takie ciasto oj jak najbardziej;)))
-
2010/06/13 12:21:57
-
Gość: truskawa, chello089072185236.chello.pl
2010/06/13 15:56:12
Zrobiłam spróbowałam i rozpływam się w smaku. Od 60 dni nie jadlam czegos tak dobrego!!!
Jedyna modyfikacja ktora wprowadzilam to góra u mnie była bardziej musowa bo robilam dzisiaj mus z rabarbaru z ksiazki dukana wiec dodalam tylko troche herbaty z zelatyna i jest wysmienite!!!
-
Gość: daria, px45.internet.piotrkow.pl
2010/06/14 18:48:30
Dla ktorej fazy jest ten sernik?
-
2010/06/14 19:39:15
My jemy w drugiej, wszystkie zastosowane składniki pojawiają się w różnych przepisach Dukana właśnie dla tej fazy.
-
Gość: m, chello089078227248.chello.pl
2010/06/18 16:24:11
ale jak to jest dla dunkanowców to dlaczego używasz biszkoptu?
-
2010/06/18 18:20:51
M, spójrz na skład tego biszkoptu, wszystkie składniki pojawiają się w przepisach Dukana.
-
Gość: yummy, genld-219-079.t-mobile.co.uk
2010/07/03 22:27:17
Boski. Robie dzis drugi raz. Napewno nie ostatni ;)
-
Gość: Sandritto, dnx50.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/26 19:20:43
Dziś zaserwowałam rodzince z okazji swoich imienin i baardzo im smakował :) Chciałam dodać, że to był pierwszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam :D Znalazłam ser mielony brzoskwiniowy i cudownie się komponował z rabarbarem :) Kocham Twoje przepisy i dziękuję za nie :D
-
Gość: Margarita, 89-78-228-137.dynamic.chello.pl
2011/04/10 18:02:18
Przepyszne ciasto wyszło. Mniam, wszyscy się objadali. Dla urozmaicenia zrobiłam galaretkę z białej harbaty mandarynkowej, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do środka do sera. Na wierzch garalretka z herbaty wiśniowej. :) Dzięki za przepis, pozdrawiam
-
Gość: Rudzielec, c83-249-109-59.bredband.comhem.se
2011/08/23 14:57:23
Serniczek wyszedl suuuper!Goraco pozdrawiam! Wszystkim smakowal i szybko zniknal:)