Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura rozana



Przepis znalazłam u Tatter. Konfiturę proponuję wszystkim Kwiatożercom! :)



130-150g płatków wonnej róży
750g białego cukru
500g wody
sok z 1 cytryny

Od płatków pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w rekach płatki układać  warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc.
Następnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając. Zdjąć garnek i wystudzić syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego płatki wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotować. Gotować 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem. Gdy przestygną ustawić wiekiem do góry.

Smacznego!



piątek, 18 czerwca 2010, n_zak

Polecane wpisy

  • Syrop truskawkowy

    Nie wiem, czy syrop powstały przy okazji produkcji dżemów (np. truskawek z rumem ), nie cieszy mnie bardziej niż same dżemy. ;) Każdą kolejną partię przygotowyw

  • Dżem truskawkowy z rumem i limonką

    Kolejny, obok truskawek z rabarbarem i klasycznego dżemu truskawkowego (o którym już niedługo), tegoroczny hit. Najbardziej smakuje mi schłodzony, w połączeniu

  • Syrop różany

    Syrop z mniszka, który miał nam służyć przez przyszłą zimę, już się kończy.;) Szczęśliwie w spiżarni pojawiło się kilka nowych buteleczek, syropy z czarnego bzu

  • CUKIER RÓŻANY

    Po dniu kobiet zostały mi płatki róż i postanowiłam zrobić cukier różany. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotę na swoim blogu: http://doowa.blogspot.co

Komentarze
2010/06/18 21:24:45
To dla mnie smak dzieciństwa, od wielu lat do niego nie wracałam. Chciałam zrobić tę konfiturę w ubiegłym roku, ale nie mam dostępu do naprawdę zdrowych różanych listków, a z takich przydrożnych robić nie zamierzam.
Zdjęcia piękne!
-
2010/06/18 21:31:05
Cudo - zdjecia po prostu czysta różana poezja:) gratuluje konfitury i powalającego efektu wizualnego:) Ehh napiłabym się takiej herbaty z konfiturą z róży.. Do tego ciasto drożdzowe - najlepiej jeszcze lekko ciepłe i pachnące domem:)
-
2010/06/18 21:45:15
O wow! Natalko, ona jest cudowna ! Jakie piękne zdjęcia! Nie mogę się napatrzeć!
-
2010/06/18 21:55:25
NO WRESZCIE PRAWDZIWA KONFITURA! Wspaniale! Przepiękna!!!
Ja znam trochę inny przepis (z zalewaniem wrzątkiem i hartowaniem), ale cóż poradzić, skoro nie mam róż:(
Dziękuję za Twoją cudowną KONFITURĘ RÓŻANĄ!
-
2010/06/19 11:10:52
cudo cudo
zachwycam się :-)
szkoda, że nie mogę poczuc aromatu
-
2010/06/21 17:22:53
Zdjęcia są prześliczne;)
-
2010/06/29 18:42:04
Podejrzewam, że boski zapach otwartego słoika takiej konfitury będzie ścinał z nóg... A pączki z nią....... Ojej! Idę dalej, bo za bardzo się rozmarzyłam.
-
Gość: Olcia, *.chello.pl
2010/10/27 09:55:09
Niedawno piłam właśnie herbatę z konfitura z róży. Po włożeniu konfitury do herbaty płatki lekko się rozwinęły, zapach i smak cudowny. Dzięki za przepis w przyszłym roku zaszaleję.
-
Gość: padma, *.red-2-138-150.dynamicip.rima-tde.net
2011/05/16 17:24:54
witam serdecznie, wlasnie wyprobowalam pani przepis, ale zamiast konfitury wyszedl raczej syrop..gdzies popelnilam blad, ale co tam cale lato przed nami, bede jeszcze probowac. pozdrawiam
-
Gość: Krysia, *.dynamic.mm.pl
2011/06/05 14:54:27
mi też wyszedł właśnie syrop;((((
i co dalej?;(((
chyba dodam żelofixu na maxa
-
Gość: Krysia, *.dynamic.mm.pl
2011/06/05 14:54:43
mi też wyszedł właśnie syrop;((((
i co dalej?;(((
chyba dodam żelofixu na maxa
-
Gość: daria, *.dynamic.chello.pl
2011/06/06 10:46:33
Aromat cudowny- właśnie teraz gotuję konfiturę.
-
2011/06/07 13:06:03
Krysia, Padma, nie wiem czemu konfitura wam nie zgęstniała. Ja gotowałam ma patelni i 20 minut wystarczyło, żeby nadmiar soku odparował, a konfitura uzyskała optymalną gęstość (powinna być taka półpłynna).

Daria, daj znać jak wyszło.
-
Gość: daria, *.dynamic.chello.pl
2011/06/12 08:12:43
konfitura wyszła SUPER!!!Gotuję kolejną porcję!!!
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2012/06/04 18:08:05
Nie wychodzi mi! Co mam robić? Wyszedł bardziej syrop a już gotuję 50 minut w garnku. Może faktycznie gdybym zrobiła to na patelni to by szybciej odparowało.
Chyba dodam żelfixu....
-
2012/06/04 19:12:33
Marta, naprawdę nie wiem, ja robiłam dokładnie wg przepisu i ładnie mi zgęstniała. Ale i tu i u Tatter, od której brałam ten przepis, pojawiały się zarówno głosy, że wychodzi syrop i że wszystko jest ok. Może to zależy od rodzaju płatków? Spróbuj z żelfixem. Proszę też o informację czy to pomogło, będzie wskazówka dla innych.
Pozdrawiam!
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2012/06/05 10:17:45
gotowałam bardzo długo i dodałam trochę żelfixu. Mam to już w słoiczkach, ale jeszcze nie próbowałam. Jak to zrobie to napisze jak smakuje :)
Na następny raz spróbuję to zrobić na patelni, woda szybciej będzie odparowywała.
-
Gość: daria, *.dynamic.chello.pl
2013/06/23 14:00:33
kolejne lato ..robię konfiturę wg.przepisu ...a znajomi orzekli że lepszej nigdy nie jedli ...więc dodatkowy bodziec do smazenia ''rarytasu....
..( niektórym konfitura wyszła za bardzo wodnista ...może płatki przy płukaniu za bardzo nasiąkły wodą i nie były dostatecznie odsączone ?