Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Golabki

Uwielbiam! Gdybym musiała wybrać sobie ostatni posiłek, najprawdopodobniej byłyby to, właśnie te gołąbki. :) Szczerze polecam!



główka kapusty
2 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wrzątku

500 g mięsa mielonego
2-3 łyżki otrąb
2-3 łyżki mleka
jajko
cebula
sól, pieprz

szklanka pikantnego bulionu (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody)
koperek
liść laurowy
ziele angielskie

łyżka mąki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć do garnka, otworem do góry. Wlać w otwór 2 łyżki oleju, a następnie powoli wlewać wrzątek, aż kapusta będzie zanurzona do połowy. Tak zanurzoną w wodzie gotować na małym ogniu, ok. 5-10 minut, następnie odwrócić otworem w dół i gotować jeszcze kilka minut.
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć, otręby zalać odrobiną wrzątku. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, jajko, namoczone otręby i mleko, dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą. 
Kiedy liście będą wiotkie, zdejmować je po kolei i delikatnie ścinać grzbiety, by były płaskie. Nakładać na liście porcję mięsa i zawijać paczuszki. Przygotowane gołąbki podsmażać przez chwilę z obu stron.
Na dnie dużego garnka ułożyć pozostałe liście kapusty, koperek, ew. kawałek cebuli, ziele angielskie i liście laurowe, następnie ułożyć gołąbki i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odlać większą część bulionu. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i koncentratem pomidorowym, dodać bulion i dokładnie wymieszać. Podgotować, aby sos zaczął gęstnieć i zalać nim gołąbki. Gotować jeszcze przez ok. 30 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 21 czerwca 2010, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/21 17:20:24
ta pierwsza fotka mnie rozwaliła.. No cudo po prostu :)) Mniam :)
-
2010/06/21 17:22:16
Gołąbki są niezwykła potrawą. Ostatnio dla odmiany podawałam w sosie pieczarkowym;) Ale i tak najlepsze z pomidorkami!
-
2010/06/21 18:24:40
ja też uwielbiam. koniecznie zrobione przez Mamę.
ale.. z pewnością nie byłby to ostatni wybrany posiłek.
-
2010/06/21 18:51:01
Ale mi narobiłaś ochoty na gołąbki ;)....kupię kapustę , mięso i jutro też sobie takie przygotuję...:) Bardzo apetyczne zdjęcia!
-
2010/06/21 20:16:16
Ja tez uwielbiam. Moje ulubione robi moja mama ;)
-
2010/06/21 21:23:47
Cudowne zdjęcia, fantastyczne gołąbki! Coś wspaniałego!