Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Dukanowski biszkopt z musem rabarbarowo - rozanym



Udało się! Zjadłam kwiata! ;) 
Planowałam już w zeszłym roku, przyłączyć się do kwiatowej akcji Pinkcake, ale okazało się, że straszny ze mnie mieszczuch, a w centrum miasta żaden zaufany, niepryskany kwiatek nie stanął na mojej drodze. ;) 
Aż do wczoraj, gdy przez przypadek znalazłam się w pobliżu pięknego, rosnącego sobie na uboczu, krzaka róży. Oskubałam go troszkę i  od wczoraj, oficjalnie jestem kwiatożercą! :)

Ponieważ nie wiem, co dr Dukan myśli na temat płatków róż, polecam je tylko na własną odpowiedzialność. Jednak ciasto z samym musem rabarbarowym polecam każdemu. :)



6 jajek
4 łyżki skrobi kukurydzianej
4 + 2 łyżki słodziku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki proszku do pieczenia
aromatu migdałowy
szczypta soli

ok. 700 g rabarbaru
3 garście płatków róż
sok z połowy cytryny
łyżka skrobi kukurydzianej
słodzik do smaku

płatki róż do dekoracji

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Zalać minimalną ilością wody, dodać dwie garście płatków róż i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodać skrobię i dokładnie rozmieszać, aby nie utworzyły się grudki. Posłodzić wg uznania, dodać pozostałe płatki. Odstawić do ostudzenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać 2/3  z ubitych białek. Ostrożnie połączyć obie masy. Wylać do tortownicy (ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno).
Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Na upieczony biszkopt przelać masę rabarbarową. Pozostałe białka wymieszać z dwoma łyżkami słodzika i kropelką aromatu migdałowego i przełożyć na warstwę owocową.
Zredukować temperaturę piekarnika do 150 stopni i wstawić ciasto na ok. 15 min, aż beza się zarumieni.
Przed podaniem dokładnie wystudzić i udekorować płatkami.

Smacznego!



***

A w przygotowaniu...

środa, 16 czerwca 2010, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Gabisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/16 16:56:32
ciasto śliczne, ale aż 6 łyżek proszku do pieczenia?? :o
-
2010/06/16 17:07:06
Natalko, ależ piękne jest to ciasto!
A te róże jako dodatek - boskie! Ja muszę też wyjść i oskubać kilka krzaków ;)) Marzy mi sie konfitura różana :))
-
2010/06/16 18:35:41
Gabisia, dzięki, już poprawiam, 2 łyżki proszku, 4+2 łyżki słodziku.

Majanko, polecam! :)
-
Gość: olciaky, *.adsl.inetia.pl
2010/06/16 19:11:15
ach...
jakie przejrzyste zdjęcia;)
Pozdrawiam
-
2010/06/16 20:05:44
Gratulacje! Oficjalnie witam w gronie Kwiatożerców! :)
Boski biszkopt! Czy mogę zgapić Twój pomysł z różanym płotkiem, bo jest przecudny?
Wydaje mi się, że z dukanowskiego punktu widzenia, róże możesz traktować jako warzywo;)
Ściskam!
-
2010/06/16 20:40:15
obłędne zdjęcia! nie mogę przestać patrzeć :)
-
2010/06/16 22:08:08
Pyszne ciasto ...śliczne różane zdjęcia :)
-
2010/06/17 06:27:26
przepiękne zdjęcia, przepiękne róże ... i poproszę o kawałek ciasta:)
-
2010/06/18 08:37:04
prześliczne są te kolory i zdjęcia. takiego kwiata to i ja zjadłam. był pyszny :-)
-
2010/09/23 17:13:28
Ma któraś z Was książkę "Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków" - Dukan Pierre, Urbaniuk Jarosław ??? i Jak? Warto kupić?